Пеевски: България не може да остане без външен министър, президентът да подпише указа за смяната му

България не може да остане без външен министър, очаквам президентът да подпише указа за смяната му. От служебното правителство очакваме да изпълнява политики в полза на хората. 

Призовавам колегите да не се отричат от тези девет месеца на управление заради кампанията, защото утре да не седят пак в някои скутове.

Отговорността за служебното правителство, съгласно Конституцията носи парламента и ние можем да оказваме пълен контрол върху това служебно правителство. Нека да видим какво ще правят, все пак е минало само една седмица. Така председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски коментира въпросът за това кой носи отговорност за служебното правителство в парламента.

За поисканата от премиера смяна на двама министри Пеевски подчерта: „Така е преценил премиерът, така е в Конституцията, това е пълно негово право“.

Единственото, което мога да кажа е, че не може България да стои без външен министър. Президентът веднага трябва да подпише указа и да имаме външен министър, защото на практика в момента нямаме външен министър, категоричен бе Пеевски.

Щом е преценил премиерът, Даниел Митов трябва да бъде външен министър. Това е негово право съгласно Конституцията, която сме приели всички заедно тук, напомни председателят на ПГ на ДПС.

Изключително право на премиера съгласно действащата Конституция е да извършва всички смени на министри, на зам.-министри. Единственото, което призовавам е – не може при тази ситуация в света в момента, България да е без външен министър. Доколкото виждам не е попълнен е и състава на зам. – министри. Това трябва да го свърши премиера веднага, а президентът трябва да изпълни Конституцията, а не да я нарушава, подчерта Делян Пеевски.Не разбирам забавянето на неговия указ, каза Пеевски.

Снимка: Георги КОЛЕВ,

Никога не съм казвал, че подкрепям земеделския министър. Никога не съм се срещал с него по никакъв повод, отговори Делян Пеевски на въпрос за поисканата смяна на земеделския министър.

Прочетете Конституцията (за правомощията на Народното събрание) – да контролира какво правят избраните от премиера министри. Това беше смисълът на тези промени – да има действащ парламент, който работи в условията на служебно правителство.

Ние можем да осъществяваме пълен контрол през зала, през комисиите и през всички правомощия, които имаме като народни представители, обясни председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Премиерът говори с всички политически лидери. Говорим с него затова, че политиките трябва да се случват за гражданите. Нас това ни интересува. Нека да видим какво ще бъде отношението към хората и да ли ще правят правилни неща. Рано е още да говорим за оценка на правителството, подчерта Делян Пеевски.

На въпрос за позицията му за конституционните промени и действието им, Пеевски каза: Аз не съжалявам и стоя зад всичко, което сме гласували.

Всичко, което сме гласували, сме направили заедно, напомни Делян Пеевски.

Колегите да не се отричат от тези девет месеца. Мисля, че направихме хубави неща и те не трябва да се срамуват от това, в условията на кампания да се отричат, защото утре да не седят пак в някои скутове, подчерта той.

За скандала с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски се обърна към журналистите : Този скандал вие трябва да го коментирате. Такова нещо в България не се е случвало. Това е най-големият корупционен скандал, който сме имали в България.

Кой на кое място е на изборите – ще го решат хората. Ние не можем да предопределяме резултатите, коментира Делян Пеевски.

Сподели