UFC 300: Ето защо и подгряващите двубои заслужават вниманието ви

Юбилейното събитие UFC 300 ще се проведе тази неделя сутрин (14.04) в “T-Mobile Arena” в Лас Вегас. Една от най-емблематичните бойни галавечери на всички времена ще събере шестима бивши шампиони на UFC само в подгряващите двубои.

Нека видим кои ще се бойците, които могат и да оберат овациите на историческото издание на UFC, макар и да не са намерили място в основната бойна карта.

Дейвисън Фигередо срещу Коди Гарбрандт

Бившият шампион в категория муха Дейвисън Фигередо влиза в своята втора битка в по-високата категория до 61 килограма. Срещу него ще застане не кой да е, а бившият носител на пояса в тази категория Коди Гарбрандт.

Бразилецът дебютира с успех в категория петел и сега ще се опита да сложи край на серията от две поредни победи на Гарбрандт. Последният е рекордьор по най-много отбелязани нокдауни в дивизията (10).  Фигередо държи същия рекорд, но в категория муха (11). Той държи рекорда и за най-много победи с нокаути в категорията.

И двамата са изключително агресивни бойци, които разчитат на страйкинг уменията си, за да сломят съперниците си.

Джим Милър срещу Боби Грийн

Джим Милър влиза в своята 44-та битка в UFC. Към момента той е рекордьор с най-много двубои в UFC. Американецът има и най-много победи в организацията (26). Ако надделее над Грийн с нокаут/събмишън, то той ще бъде още по-близо и до рекорда на Чарлс Оливейра за най-много победи с приключване (20). Милър има 18 победи без да се стига до съдийско решение към този момент.

Опонентът срещи него също е ветеран на UFC и се слави с атрактивен стил и спортно дълголетие. Грийн е боецът с най-много нанесени значителни удари в категория до 70 килограма – 1659.

Американецът нанася 6.28 значителни удара в минута, което го нарежда плътно зад Джъстин Гейджи (7.35) и Игнасио Бахамондес (7.08) в това класиране. Тези двама бойци са известни с това, че са винаги готови за битка и основна цел за тях е да направят шоу и да зарадват феновете, а не просто да спечелят.

Джесика Андраде срещу Марина Родригес

В този двубой пък ще видим дамата с най-много битки в историята на UFC – Джесика Андраде (27). Бразилката е бивша шампионка в категория сламка и е една от едва 17-те бойци на организацията, които имат победи в три различни категории.

Андраде се е доказала като майсторка на граплинг и страйкинг аспектите на ММА играта. Тя държи рекорда за най-много нанесени удари в една битка в категория сламка (242 срещу Клаудия Гаделя).

В битката срещу Теша Торес тя отбеляза десет събаряния, което е рекорд за всички дамски дивизии.

Тя има най-много победи с нокаути в дивизия сламка и е само на една победа с приключване от това да достигне Аманда Нунеш (10). За да достигне Лъвицата, Андраде трябва да се справи с коравата Марина Родригес (18-3-2).  36-годишната сънародничка на Андраде има седем победи в дванадесет двубоя в UFC, а на два пъти стига до равенство.

Джалин Търнър срещу Ренато Мойкано

Мойкано доказа, че мястото му е в лека категория, но може ли да се справи с боец от топ 10 на дивизията? Бразилецът има пет победи в шест двубоя откакто премина при 70-килограмовите. Мойкано има шест събмишъна в UFC (с три по-малко от рекордьорите Мая и Кени Флориан), но за да откаже Джанин Търнър, ще трябва доста да се потруди. Американецът вече е доказал колко корав боец е в епични дуели с Дан Хукър, Матеуш Гамрот, Мат Фривола, Висенте Луке и Боби Грийн. 28-годишният Калифорниец е по-млад, по-висок и по-силен физически от Мойкано, но все пак е аутсайдер според букмейкърите.

Кой ще надделее в този сблъсък?

Кайла Харисън срещу Холи Холм

Сред ветераните в подгряващите двубои място намери и дебютантката Кайла Харисън. Тя е четвъртият спортист със златен медал от олимпийски игри, който ще стъпи в октагона на UFC, но сред този елитен списък само бившата джудистка има две златни отличия от престижния форум. Тя е и двукратна шампионка на “Professional Fighters League” в лека категория.

Холи Холм също има история на доминация не само в ММА, но и в други спортове. Бившата световна шампионка по бокс и кикбокс има най-много победи в категория петел в UFC и по настоящем е най-възрастната състезателка в бойната верига. Тя е единствената дама с две победи с хай кик в UFC.

В този сблъсък на стилове Холм ще търси поредна победа с нокаут, докато Харисън ще търси да наложи своята преса с поваляния и атаки на земята. Тези две дами имат шампионска психика и шампионски умения, което е гаранция за зрелищен двубой.

Алджамейн Стърлинг срещу Келвин Катар

Бившият шампион в категория петел Алджамейн Стърлинг скача в дълбокото със своя първи двубой в по-високата категория перо. Американецът е единственият боец с три поредни защити на пояса при 61-килограмовите. Той е рекордьор по най-голям брой победи в дивизията (14) и най-дълго време прекарано в клетката в тази категория (3 часа и 55 минути). 

На UFC 300 Стърлинг ще бъде посрещнат при 66-килограмовите от боец, който е врял и кипял в тази дивизия. Келвин Катар има 30 професионални двубоя и е мерил сили с някои от най-добрите в дивизията – Макс Холоуей, Забит Магомедшарипов, Арнолд Алън, Джош Емет, Джига Чикадзе и други. Боецът от Бостън има нужда от победа на всяка цена, тъй като има три загуби в последните си четири срещи. Той се завръща в клетката след повече от година и половина без двубой. Той получи тежка контузия в двубоя с Арнолд Алън и това доведе до дълго възстановяване. Ще успее ли да се противопостави Катар на борбата и граплинг уменията на Стърлинг или това е добър подгряващ двубой за бившия шампион, който ще преследва титла в нова категория?

Александър Ракич срещу Иржи Прохазка

В последния подгряващ двубой на UFC 300 ще видим боец, който също не е влизал в битка от дълго време, но феновете нямат търпение да чуят името му от легендарния анаунсър Брус Бъфър. Александър Ракич за последно стъпи в октагона през май, 2022-а. За първи път в неговата 12-годишна кариера австриецът със сръбски корени отсъства от клетката за толкова дълго време. Причината за това е същата, като при гореспоменатия Келвин Катар – тежка контузия, получена в двубой. 32-годишният спортист контузи коляното си в двубой с Ян Влахович. Нокаутьорът е мерил сили и с имена като Тиаго Сантос, Антъни Смит и Волкан Йоздемир. 

Неговият съперник също ще търси пътя обрано към победите. Иржи Прохазка загуби от Алекс Перейра в последната си изява в октагона. Чехът доминираше в първия рунд на шампионския двубой с Поатан, но във втория рунд падна в нокаут. Двубоят бе първи за родения в Бърно боец, след като се възстанови от тежка контузия в рамото, получена по време на тренировка. ММА боецът с нестандартна прическа и нестандартни техники е стигнал до нокаут/събмишън в 28 от 29-те двубоя, от които е излезнал като победител. Той е един от петимата бойци в историята на UFC, който е печелил битка с удар със завъртане с лакът. 

Очаквайте скоро коментар и за основните битки на UFC 300.

Последвайте каналите ни в:

Сподели