България скърби за кончината на патриарх Неофит

Патриархът на Българската православна църква и Софийски митрополит Неофит почина в сряда вечерта на 78-годишна възраст. 

В края на ноември миналата година патриархът беше приет във Военномедицинска академия заради белодробно заболяване. Тази вечер състоянието му се е влошило и той е починал.

Политически и обществени фигури отдадоха почит на Негово Светейшество.

Вицепрезидентът Илияна Йотова публикува пост във Фейсбук за смъртта на патриарх Неофит. 
„Светъл път на душата на българския патриарх Неофит! Никога няма да забравя тези топли очи и мъдрите му слова!“, напися тя в социалната мрежа.

От Главното Мюфтийство написаха във Фейсбук:

„С тъга и прискърбие научихме, че Негово Светейшество, българският патриарх и софийски митрополит Неофит е приключил земния си път.

Той ще остане в съзнанието ни като изключително добър човек и като диалогичен духовен водач.

Мюсюлманското изповедание ще го запомни със съпричастността и уважението му към религиозните общности в страната, търсенето на съгласие в името на общите позиции, законотворчеството, морала, възпитанието и традиционните ценности, които заедно сме отстоявали.

Изказваме нашите съболезнования на Православния свят и православните християни в България за загубата на духовния водач и предстоятел на Българката православна църква!

Поклон пред паметта на патриарх Неофит!“

Председателят на БСП Корнелия Нинова написа във Фейсбук: „Бог да прости Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски! Той беше изключителна духовна личност. От погледа му струеше доброта и благородство. Беше обединител и стожер. Нека почива в мир!“

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов сподели по повод кончината на патриарх Неофит: „Преди малко почина патриарх Неофит. Бог да прости пастира на българския народ, и поклон пред паметта на един от стълбовете на православната ни вяра!”

Деканът на Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски доц. д-р Ивайло Найденов коментира новината за кончината на главата на Българската православна църква патриарх Неофит: „Бог да прости патриарха! Безспорно става дума за една голяма загуба, която ни прави много тъжни. Ние, вярвайки в Бога, смятаме, че той ще е на едно по-добро място. Това ни е упованието”.

Архимандрит Василий също отдаде почит: „Българската православна църква загуби един уникален човек в лицето на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Един не само на вид достолепен човек, а с една красива душа, която беше много търпелива“.

Кирил Петков, съпредседател на ПГ „Продължаваме промяната – Демократична България“, написа във Фейсбук: „Негово Светейшество Неофит беше сред малцината обединяващи духовни фигури. България загуби един от малкото, които търсеха обединение, а не разединение. Бог да го прости!“

Депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш здравен министър Костадин Ангелов също коментира кончината на патриарха: Бог да прости Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! Ще запазя спомена за един благ, чист, добър и смирен човек. Светъл път, Светейший владико!

Журналистът и политик Антон Хекимян сподели по повод смъртта на Неофит: Бог да прости Негово Светейшество патриарх Неофит!

„Само Бог е вечен, всичко отминава и е преходно!“ Дядо Неофит даде благословията си да се срещна с него и да направим интервю преди 8 години малко преди Великден! Светъл човек, възпитан в ценностите на българското семейство и винаги с бащинска загриженост към всекиго!

 

 

Сподели