Ливърпул 0:1 Манчестър Сити, дузпа за домакините

Ливърпул и Манчестър Сити играят при резултат 0:1 на „Анфийлд“ в голямото дерби на върха в Премиър лийг. Джон Стоунс откри резултата в 23-тата минута. Преди началото на 28-ия кръг двата отбора заемаха първо и второ място във временното класиране, но вчера Арсенал се възползва от това, че игра по-рано, и изскочи на върха. „Топчиите“ имат най-добра голова разлика от трите отбора и ще останат на лидерската позиция, ако в днешния сблъсък Ливърпул и Манчестър Сити не успеят да се победят.

Това ще бъде и последният сблъсък в Премиър лийг между Юрген Клоп и Джосеп Гуардиола като мениджъри на тези два отбора. Днешната среща е 30-ата между двамата. Германецът все още има положителен баланс в общата статистика, тъй като има 12 победи срещу 11 за Гуардиола. Що се касае до сблъсъците във Висшата лига, испанецът обаче има предимство с 5:4 победи.

Манчестър Сити има само една победа в последните си 20 гостувания на „Анфийлд“ в Премиър лийг. „Гражданите“ обаче са в серия от 20 поредни срещи без поражение във всички турнири. Мърсисайдци също се намират в добър период, след като спечелиха последните си седем двубоя. На „Анфийлд“ „червените“ нямат загуба в 29 поредни мача.

През ноември Манчестър Сити и Ливърпул направиха 1:1 на „Етихад“, след като Ерлинг Холанд даде преднина на шампионите в 27-ата минута, а Трент Александър-Арнолд изравни в 80-ата.

Голямата новина в състава на домакините е, че Ибрахима Конате, който бе заменен в двубоя със Спарта (Прага), не е възстановен и пропуска голямото дерби. Юрген Клоп е предпочел при тази ситуация партньор на Вирджил ван Дайк в центъра на защитата да бъде Джаръл Куанса. Конър Брадли е десен бек, а отляво на защитата започва Джо Гомес. Клоп е решил да остави на пейката за началото Мохамед Салах и Андрю Робъртсън, а Харви Елиът е част от триото в атака заедно с Дарвин Нунес и Луис Диас. Доминик Собослай стартира като титуляр в халфовата линия. Общо промените в сравнение с мача със Спарта са три, а от този с Нотингам Форест – четири.

Джосеп Гуардиола завъртя състава си в реванша с ФК Копенхаген през седмицата. Сега се завръща към по-обичайните 11. Испанецът е извършил две корекции от дербито с Манчестър Юнайтед. Мануел Аканжи и Хулиан Алварес започват за сметка на Рубен Диаш и Жереми Доку, които остават на пейката за началото.

Първият удар отправи Алварес след малко повече от две минути игра, но Келъхър улови без проблем. Гостите продължиха да действат по-агресивно в първите минути. В осмата Алварес и Де Бройне комбинираха добре, но белгиецът не успя да центрира добре почти от аутлинията и топката премина успоредно на вратата. Малко след това Де Беойне стреля силно от далечна дистанция, но Келъхър изби.

В 13-ата минута и Ливърпул създаде първата си възможност. Ван Дайк намери с чудесно диагонално подаване Конър Брадли, който много добре залъга Аканжи, след което центрира остро към далечната греда. Там малко не достигна на Нунес да засече, като при опита си уругваецът дори се удари в гредата, но без да има по-сериозни последствия за него.

Ливърпул на свой ред заигра по-добре в тези минути. В 19-ата Диас прати топката във вратата на Едерсон след подаване на Нунес, но попадението бе отменено заради засада на уругваеца.

В 23-тата минута Кевин Де Бройне изненада защитата на Ливърпул с нестандартно изпълнение на ъглов удар. Белгиецът центрира ниско към близката греда, Аке блокира Мак Алистър и това даде шанс на Стоунс да стигне до топката и отблизо да прати с крак под ръката на Келъхър.

Ливърпул имаше страхотен шанс да изравни резултата в 31-вата минута, когато Собослай бе оставен в чиста позиция и засече с глава центриране на Елиът, но ударът му премина над вратата.

В 40-ата минута Холанд се откъсна в половината на домакините, като срещу него бе само Ван Дайк, но капитанът на Ливърпул много добре отстъпваше, стоейки близо до нападателя, след което го натисна в момента на удара и за Келъхър нямаше проблеми да улови.

Две минути след това Луис Диас стреля опасно от границата на наказателното поле, но встрани от вратата на Едерсон. В добавеното време Собослай много добре изведе в наказателното поле Конър Брадли, но десния бек сгреши финалния пас в решаващия момент. В последните секунди уругваецът стреля директно от фаул от повече от 30 метра, но Едерсон улови. Това бе и първият точен удар в актива на домакините.

Ливърпул: Келъхър, Брадли, Куанса, Ван Дайк, Гомес, Ендо, Собослай, Мак Алистър, Елиът, Нунес, Диас

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Стоунс, Аканжи, Аке, Родри, Де Бройне, Силва, Фоудън, Алварес, Холанд

Последвайте каналите ни в:


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Imago

Сподели