Морски коридор за помощи към Газа ще отвори този уикенд

Морският коридор за помощи към Газа може да отвори още този уикенд. Това обяви председателят на Еврокомисията по време на посещение в Кипър. Испански кораб с храни се готви да тръгне от острова към обкръжения анклав. Хуманитарната помощ влиза трудно в Газа, защото израелската армия провежда военна операция и пречи на конвоите. Това накара няколко държави да пускат помощи с парашут, което е неефективно.

Според ООН половин милион души в Газа са директно заплашени от глад. Съединените щати също обявиха, че ще строят временен кей на брега в Газа. Но очакват това да отнеме 60 дни.

Председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Пускаме Кипърския морски коридор – Европейският съюз, заедно с Кипър, Обединените арабски емирства и Съединените щати. Много сме близо до тръгването на помощта – надявам се събота или неделя. Коридорът има за цел да е допълнение към други маршрути, като жизнено важния наземен пункт към Египет в град Рафа и въздушния коридор на Йордания. Очевидно е, че трябва да реализираме всички възможни варианти“.

 

Сподели