Каква е историята между Йос и Хорнър?

Как така Йос Верстапен се превърна във важен фактор в историята, развиваща се около сексскандала на Кристиан Хорнър, който избухна на бял свят в началото на февруари? Със сигурност, много фенове на Формула 1 са се питали това в последните дни, особено като се има предвид, че доктор Хелмут Марко и Хорнър успяха да сведат почти до нула влиянието на Йос в отбора.

Но след страхотната победа на Макс Верстапен в Бахрейн вчера, Йос в открит текст заяви, че оставането на Кристиан Хорнър вреди на отбора, че има напрежение и е най-добре той да си тръгне. Това беше страхотна новина за медиите, но едва ли някой е очаквал, че ще заслужи отговор от страна на Ред Бул. Такъв обаче вече има и както може да се предположи, с клишета се обяснява, че в тима няма напрежение, всички са обединени и са фокусирани върху състезанията.

В петък вечер на „Сахир” обаче Верстапен-старши е напуснал ядосан среща, в която е участвал и Хорнър, като преди това двамата са се скарали ожесточено. Малко по-късно Йос се е върнал и неохотно, но все пак е подал ръка на Кристиан, който държал да се помирят.

Разбира се, разделителната линия в Ред Бул е поведението на Хорнър и приключилото наскоро разследване срещу него заради непристойно поведение, а изтеклите към медиите доказателства правят положението на Кристиан още по-сложно. И колкото и в тима да се правят, че всичко е приключило, а Хорнър да го заяви много убедително, реалността е доста по-различна.

Вече се говори, че ако няма промени в тима, Ред Бул може да започне да губи някой от най-ценните си звезди – като Макс Верстапен и/или Ейдриън Нюи. А Йос е човекът, кото навремето доведе Макс при Хорнър и доктор Марко.

Според медии в Нидерландия, Йос е заявил пред свои приятели след разправията с Хорнър, че „цялата тази история ще накара Макс да напусне”. После е уточнил, ча Макс ще си тръгне, ако Хорнър остане начело на тима. Превръщането на Хорнър в токсичен пасив може да постави шефовете му в трудната ситуация да избират дали да го задържат или да започнат да се прощават с големите звезди на тима. А и срещата на Йос с Тото Волф, който използва случая, за да вдигне напрежението с коментара, че „няма невъзможни неща”, когато беше попитан дали Макс може да дойде в Мерцедес още догодина, със сигурност е нещо повече от заплаха.

Дали Верстапен-старши няма да се окаже катализаторът, който да разреши ситуацията около Хорнър в Ред Бул, въпреки подкрепата, която получи той от тайландските 51% от акциите на компанията? Или просто казва това, което никой друг в Ред Бул не смее?

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Сподели