Гран При на Бахрейн дава старт на сезон 2024 във Формула 1

За четвърта поредна Гран При на Бахрейн ще вдигне завесата на сезона във Формула 1. Надпреварата на пистата „Сахир“ отново обещава да поднесе зрелище не феновете на спорта, а от полпозишъна ще потегли световният шампион Макс Верстапен.

Нидерландецът стартира днес защитата на третата си поредна титла и поне в началните етапи на сезона изглежда трудно ще бъде победен. Зад него обаче ще бъде много интересно, тъй като на пръв поглед силите са много изравнени и не се знае кой ще бъде по-напред в края на 57-ата състезателна обиколка в Бахрейн.

До Верстапен на първата редица ще застане пилотът на Ферари Шарл Леклер, който ще се надява демонстрираният от Скудерията по време не тестовете и тренировките напредък в работата с гумите да се окаже действителен и той да има и силно състезателно темпо. То ще му трябва, ако иска монегаскът да удържи зад себе си Джордж Ръсел, който ще стартира трети.

Британецът донякъде надскочи очакванията в квалификацията, а традиционното силно състезателно темпо на Мерцедес би трябвало да му даде предимство срещу пилотите на Ферари, които ще го обградят на стартовата решетка, тъй като Карлос Сайнц ще потегли четвърти. Зад Ръсел и Сайнц на третата редица ще се наредят Серхио Перес и Фернандо Алонсо, а топ 10 на старта ще допълнят Ландо Норис, Оскар Пиастри, Люис Хамилтън и Нико Хюлкенберг.

От гледна точка стратегиите най-вероятно ще наблюдаваме състезание с поне две спирания в бокса, тъй като пистата „Сахир“ е най-абразивната в календара на Формула 1 и съответно естествената деградация на гумите е изключително висока.

Надпреварата за Гран При на Бахрейн, откриващ кръг за сезон 2024 във Формула 1, стартира днес в 17:00 часа българско време и ще може да бъде следена на живо на Sportal.bg.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Sportal.bg

Сподели