Криптомилиардер влезе в затвора и ето с какво се храни

Американският криптомилиардер Сам Банкман-Фрид, който попадна в затвора по обвинения в измама, не се е отказал от веганската си диета и дори в затвора не докосва месо или други храни от животински произход, съобщава Business Insider.

Храните, които предпочита Банкман-Фрийд в затвора, станаха известни от писмо от негов съкилийник, бившият полицай Кармайн Симпсън, обвинен в производство на детска порнография. Симпсън твърди, че веганството принуждава криптомилиардера да яде отвратителния, според Симпсън, боб.

„Въпреки че 12 от 14-те ястия, които Сам яде за седмица, се състоят от недостатъчно сготвен ориз, лъжица отвратително изглеждащ боб и едноседмична маруля, той остава решен да не участва в насилието над животни“, пише Кармайн Симпсън в свое писмо.


Това не е първият път, когато Банкман-Фрид страда от неприязън към животинската храна. След ареста му през 2022 г. той прекара няколко дни в затвора на Бахамските острови, прехранвайки се предимно с фъстъчено масло.

В писмото си Симпсън също така нарича Банкман-Фрид „най-безкористния човек, когото е срещал“. Според него, преди да бъде арестуван, криптомилиардерът е щял да дари богатството си на нуждаещите се. Той призовава съдията да остави Банкман-Фрид на свобода.

Очаква се присъдата да бъде произнесена на 28 март. Криптомилиардерът е изправен пред присъда от до 100 години затвор.

Криптоборсата FTX обяви фалит в Съединените щати на 11 ноември 2022 г. поради бързо влошаваща се ликвидна криза. Сам Банкман-Фрид, чието състояние се оценяваше на повече от 26,5 милиарда долара, реши да напусне поста си на ръководител на компанията.

Общо FTX дължеше 8 милиарда долара и ръководството не успя да намери средства за поддържане на ликвидността. Сривът на борсата доведе до срив в стойността на най-популярните криптовалути, събитието се превърна в най-големия фалит в индустрията през 2022 г.

На 12 декември 2022 г. Банкман-Фрид беше задържан на Бахамските острови, а на следващия ден американските власти заведоха дело.

На 21 декември предприемачът се съгласи с екстрадирането му, като на 22-ри той беше отведен направо от летището в съда и след това освободен под гаранция от рекордните 250 милиона долара.

Той е в затвора от август 2023 г., защото окръжен съдия отмени гаранцията му, след като заключи, че Банкман-Фрид е повлиял на показанията на свидетелите на обвинението.

Превод и редакция

 

 

 

Сподели