Въй, видях го в Морската: Хищници плъзнаха из Бургас, сеят страшна зараза ВИДЕО

Ако обичате котките и точно заради тях имате сантимент към Бургас, ще ви разочароваме. Градът вече не е това, което беше. Пухкавите четириноги са заменени от друго животно – чакал. Вече е обичайна гледка да видиш как хищниците цъкат из града, както лисиците в Лондон. 

Чакалът е забелязан в района на Пантеона. Бургазлия, забелязал житовното, тръгнал по петите му и успял да заснеме уникално видео, съобщава Флагман.  

Цялата Морска градина е пълна с чакали, алармират жителите на Бургас. Допреди години се забелязваха само в района на Солниците, но в търсене на храна вече са се преместили към града. Множат се постоянно, завземат нови територии и нападат бездомни животни, негодуват те.

Хищникът се забелязва не само в Морската, но и в кварталите на Бургас, слизат буквално по улиците, директно в населените места и атакуват контейнерите за смет, оплакват се хората.

Забелязани са в в Горно Езерово, Долно Езерово, Българово, Рудник, Черно море, Банево, Ветрен. В Бургаски регион, поради наличието на влажни зони, хаби­татът е изключително добър. Хищничарите казват, че непознатият допреди 100 у нас хищник, днес живее навсякъде и се не свени да се спуска за храна. 

Както повечето диви животни, чакалите могат да бъдат носители на бяс, който се предава на човека чрез ухапване или одраскване до кръв. Тъй като това заболяване не се лекува, животните се отстрелват. За да се предпази човекът, ловците се ваксинират задължително.

Други болести по чакалите са тези, които се срещат при вълците, кучетата и другите животни от това семейство. Най-често срещани са тениите, паразитите, от които най-упорити са кърлежите с болестите, които пренасят.

Ловджии се оплакват, че всяка година популацията на чакала се увеличава. Въпреки че отстрелът е разрешен целогодишно, не помага за намаляването й.

 

Сподели