Силвия Радойска: Надявам се да издържим в двата мача

„Като цяло отборът е на средно и над средно ниво физически. Надявам се да издържим в двата мача и да отговорим на отбора на Украйна. Имаме достатъчно дълга резервна скамейка, така че няма да има титуляри и резерви, а ще има момичета, които дават всичко от себе си“. Това каза пред журналисти в Кърджали селекционерът на националния ни женски футболен отбор Силвия Радойска, ден преди официалната футболна среща между отборите на България и Украйна.

От няколко дни момичетата на България се подготвят в Момчилград, а днес проведоха и тренировка на „Арена Арда“, където утре 23 февруари от 16:00 часа ще се играе първата от двете срещи. 

На въпрос дали познават добре противника, Радойска отговори положително. „Готови сме за това какво представляват те, кои са силните и слабите им страни се надяваме утре да се възползваме от неща, които имат като пасив в играта си“, каза още тя.

Нападателката Димитра Иванова определи настроението в съблекалнята преди мача нито като приповдигнато, нито като тъжно. „Концентрирали сме се, фокусирали сме се върху мача и сме много сплотени“, обясни нападателката на румънския Политехника (Тимишоара).

Средната възраст на българския национален женски футболен отбор е 22–23 години. Селекционерът Силвия Радойска коментира, че той се гради вече 4 години и е нов, млад и талантлив отбор.

„Тези момичета добиха много опит и е време да минаваме на следващо ниво и всеки следващ мач да играят по-добре и да печелим мачове, които да поведат повече популяризиране и внимание от страна на зрители, медии“, каза още Радойска. 

Тя коментира и въпрос дали се предприемат стъпки пред БФС за промяна на правилата, с които да има и женски отбор към всеки мъжки в професионалната лига.

„Смятам, че това, което правят другите федерации в Европа, е пътят женският футбол да се популяризира. Имам много примери вече, като Англия и Италия, които направиха женски формации, както мъжки, т.е. те наистина обръщат огромно внимание на женския футбол и мога да кажа, че в някои от отборите съм имала възможността да бъда на стаж и видях такъв професионализъм при жените, какъвто има и при мъжете, адмирации за което. В България се правят опити това да стане факт. Надявам се от 2025 г. да бъде задължително условие в регламента на УЕФА да има поне от efbet Лига всички мъжки отбори да имат девически, женски, така че да популяризират и развиват женския футбол. Много се надяваме това наистина да се случи и вече има такива отбори, които са започнали да създават девически формации – отбора на Левски, на ЦСКА, Ботев, Локо (Пловдив)“.

Последвайте каналите ни в:

Сподели