България ще участва в Лигата на нациите при мъжете и жените и през 2025 година

Националните отбори на България по волейбол със сигурност ще бъдат част от Лигата на нациите и през 2025 година, след като Международната волейболна федерация (FIVB) обяви разширяването на турнира.

От неговото формиране през 2018 участващите отбори бяха общо 16 на брой, като те бяха разделени в две категории – основни и претенденти. В края на всяко издание най-слабият от претендентите изпадаше от надпреварата, а на негово място влизаше един от шампионите в континенталните лиги.

От 2025 година обаче броят на участниците ще бъде увеличен на 18 и всички отбори вече ще бъдат с еднакъв статут. Тоест няма да има тимове, които да бъдат предпазени от изпадане. Бройката на отборите ще бъде допълнена с победителя от Купата на претендентите и най-предно класирания отбор в световната ранглиста, който не е част от Лигата.

Увеличаването на броя участници няма да означава повече мачове за отборите. Както е и сега всеки тим ще играе по 12 срещи срещу 12 различни отбор в рамките на предварителната фаза. Единствената промяна е, че сега отборите ще бъдат разделяни в три групи по шест във всяка състезателна седмица, вместо в две групи по осем. Освен това след втората състезателна седмица при мъжете ще има и една почивна седмица, в която няма да има мачове и при двата пола.

Последвайте канала ни в

Сподели