Депутати гърмят за голяма драма с ротацията, ето кога ще са изборите

Отлагането на ротацията на Николай Денков с Мария Габриел изглежда все по-възможно, коментираха депутати от управляващото мнозинство. Според тях обаче предсрочни парламентарни избори можели да се очакват след изборите в САЩ.

От ГЕРБ и ППДБ признаха, че разговорите около ротацията буксуват, а причината е нежеланието на Кирил Петков за отстъпки – и по отношение на искането Денков да е вицепремиер и външен министър и по въпроса за смяната на министри, които нищо не са свършили за осем месеца.

В ГЕРБ не са склонни на пореден компромис и не искат хем да носят политическа отговорност, хем друг да определя кой да влиза в правителството. Водещи фигури от партията на Бойко Борисов са категорични, че след като правителството ще е с техния мандат, то е редно ГЕРБ да решат кой да е министър.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков вчера заяви, че в сегашната ситуация на управлението не могат да се позволят експерименти. Той призна, че имат забележки и към доста от работата на министрите в изпълнителната власт.

“ГЕРБ нямат да предложат с техния мандат, когато се гласува ротацията в Народното събрание, акад. Николай Денков да е министър на външните работи”, категоричен бе Биков.

“Ако “Продължаваме Промяната” продължават да искат външно министерство без сериозни аргументи и да поставят червени линии, много вероятно е да се стигне до невъзможност за плавна ротация”, смята председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Той обясни, че ако не се постигне съгласие, има втори вариант и той е да продължи да управлява кабинет в настоящия си формат с премиер Денков, вицепремиер и външен министър Габриел, докато се постигне споразумение за ротиране или докато се върви в посока на избори.

“Ако покажем, че не можем да осмислим през правилни амбиции и приоритети съществуването на това управление по-нататък, честното нещо е да се обърнем към избирателите”, коментира и съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Според предварителната уговорка, сегашният кабинет трябва да подаде оставка на 6 март. Дотогава остават 22 дни, през които едва ли управляващите ще стигнат до консенсус.

Президентът Румен Радев: Министрите са без значение, решенията се вземат от други хора

Президентът Румен Радев увери, че ще изпълни Конституцията и след консултациите с политическите сили ще връчи мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила – ГЕРБ-СДС. Повод за изказването му бе журналистически въпрос за предстоящата ротация.

Запитан дали е приемливо Мария Габриел да съвместява функциите на премиер и министър на външните работи, Радев заяви, че не иска да се меси в работата на правителството.

“Това, което остава като впечатление у българските граждани от всички тези дрязги покрай този въпрос, е, че всъщност няма толкова голямо значение, мога да кажа, пешките на властовата дъска, в ролята на министри, защото виждаме, че решенията се вземат от други хора на друго място”.

Сподели