Повече двигатели и по-ранна активация на DRS във Формула 1 през 2024 година

На вчерашното си заседание Комисията за Формула 1 към ФИА одобри няколко промени в спортния правилник за предстоящия сезон 2024.

Най-значимата промяна е свързана с броя на разрешението за използване двигатели в хода на даден сезон от всеки един от пилотите. Както беше и през 2023 година всеки пилот ще може да използва по четири двигателя преди да започне да получава наказания. Това правило ще важи и за сезон 2025, последният, в който ще се използват сегашните 1.6 V6 турбохрибридни мотори.

В миналото пилотите имаха по три двигателя, които почти никога не стигаха за сезон от 20 състезателни уикенда. Това водеше до ситуации, в които в даден уикенд, най-често на „Монца“, стартовата решетка нямаше нищо общо с резултатите от квалификацията заради множество умишлени наказания.

През сезон 2023 подобни ситуации нямаше и наказанията за използвани допълнителни компоненти в задвижващите системи бяха доста по-малко. Това е и една от причините увеличената бройка компоненти да бъде запазена за следващите две години.

Така всеки пилот ще разполага с по четири бройки от компонентини – Двигател с вътрешно горене, Турбо компресор, MGU-H и MGU-K и по два броя батерия и електроника. Скоростните кутии също ще бъдат ограничени до четири на сезон преди наказания.

Друга промяна, която беше приета вчера, е свързана с използването на системата DRS в хода на състезанията. Откакто тази състема беше въведена в началото на 2011 година тя ставаше активна от края на втората обиколка след старт или рестарт на дадено състезание. От този сезон активирането ще става обиколка по-рано.

Това правило беше изпробвано в спринтовите надпревари във Формула 1 през миналата година, както и във всички стартове във Формула 2 и Формула 3. Тази по-ранна активация на DRS определено даде резултат, тъй като по-трудно се стигаше до разкъсване на колоната.

Тези две промени трябва да бъдат одобрени от Световния моторспорт съвет на ФИА, чието първо заседание за годината ще бъде на 28 февруари в Бахрейн, ден преди началото на първите свободни тренировки за годината.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Сподели