В Кортина изграждат нова писта за бобслей за Олимпиадата през 2026 година

Договорът за изграждането на писта за бобслей, шейнички и скелетон в Кортина за Олимпийските игри през 2026 бе подписан, обявиха в общо комюнике министерствата на транспорта и на спорта в Италия.

„Пистата за боб, скелетон и шейни за Олимпийските и Паралимпийски игри през 2026 в Милано-Кортина ще бъде в Кортина. Подписан бе договор с мопманията „Пицароти“, която ще изгради пистата“, казаха министрите Матео Салвини и Андреа Абоди.

„Този избор слага финалната точка и показва решимостта на правителството да приключим работата преди Олимпийските игри“, се казва още в обръщението.

Сагата с нова писта за бобслей продължи дълги месеци. Миналия октомври беше обявено, че заради липса на писта в Италия състезанията ще бъдат изнесени извън страната, което не се е случвало никога на Олимпийски игри.

Ултра-консервативното правителство на Джорджа Мелона обаче обяви като приоритет построяването на нова писта в страната. Проектът бе изоставен през 2023 заради скъпата му стойност, но днес бе подписан договор за изграждане за 82 милиона евро, като пистата трябва да е готова през март 2025.

От Международния олимпийски комитет настояваха, че има достатъчен брой писти в Европа за броя спортисти и няма нужда от изграждането на нова.

Последвайте канала ни в

Сподели