Знаете ли какво е Герман, нека ви разкажем

Много хора са запознати с езическия ритуал Пеперуда, който се свързва с молитвата за дъжд. Но колко от нас знаят за обичаят Герман – неговото продължение.

Днес ще ви представя този интересен ритуал, при който се акцентира върху мъжкото начало, в буквален и преносен смисъл, пише Poznanieto.bg.

Обичаят Герман – уникална българска традиция

Обичаят Герман е свързан с направата на мъжка фигурка от кал, пръст или парцали, като тя се погребва ритуално, за да може да докара дъжд над населеното място. Самият обичай се състои от 3 основни действия:

1.Направата на фигурката

На някои места, той е свързан с обичая Пеперуда, който е пак молба за дъжд. Поради тази причина тази фигурка се изработва в дома на главната пеперуда. На други места, този обичай е самостоятелен.

Обикновено фигурката е с размерите около 50 см, но интересното при нея, че се акцентира върху нейния пол – мъжки. Тоест, това означава, че мъжкият полов орган при нея е силно изразен.

Начален Бонус до 1500 лв. за Онлайн Казино Игри от efbet!

Фигурката задължително не е облечена с дрехи, а в пръстите ѝ е сложена ритулна свещ. Вместо шапка на главата се чупи яйце, като най-често това е първото великденско яйце(червено), тъй като то се смята, че притежава магически сили.

Фигурката се кръщава Герман и от там идва само наименование на празника.След това първо действие, трябва да се започне ритуалното оплакване на Герман.

2.Оплакването на Герман

Оплакването е по подобие на ритуалите за погребение, но с някои малки разлики. Първо, на мястото на попа идва главната пеперудка от предишния ритуал, но на други места се ползва свещеник.

Процесията обикаля с Герман из цялото село, за да може той да бъде оплакан от всички жители. Така се стига до третата фаза – погребването на фигурката.

3.Погребването на Герман

Герман била ритуално погребан близо до вода. На някои места, самата фигурка бива пусната във водоизточник, за да може да донесе така желаният дъжд.

След това хората задължително се изкъпват в близката река или поток, като по-скоро в днешно време има ритуално измиване на ръцете. Прави се специална трапеза в близост до местния водоизточник, като храната се слага на специално приготвени бели кърпи.

Защо някои правят този обичай на 12 май

В по-нови времена, този обичай се свързва с деня на цариградския патриарх Герман и този обичай се извършав на тази дата. Очевидно неговите корени са езически, но постепенно те се смесват с християнските ритуали и се получава една интересна комбинация.

Поради тази причина, Свети Герман бива определен като носителя на градушката, като някои изследователи смятат, че неговите сили са взети от древно божество по тези земи на името Герман или Джерман, което е отговаряло за природните стихии.

Друг интересен момент е, че този празник е разпространен основно в Северна България. На определени места той се изпълнява след танца Пеперуда, а на други е абсолютно самостоятелен. Очевидно е имало такъв обред, но с течение на вековете, той се развива по различен начин из страната.

Сподели