Ето как новата точкова система се отрази на класирането в WRC след рали „Монте Карло“

С началото на сезон 2024 в Световния рали шампионат (WRC) своя дебют направи и новата точкова система. Според нея пилотите получиха точки в три отделни етапа на завършилото по-рано днес рали „Монте Карло“.

Спрямо сегашния формат Тиери Нювил води с 30 точки, втори е Себастиен Ожие с 24, а тройката с 21 допълва Елфин Еванс. Но как щеше да изглежда класирането, ако в WRC още се използваше старата точкова система. Според нея пилотите получаваха точки само за крайното си класиране в ралито, а петимата най-бързи в пауърстейджа взимаха бонус точки.

Единиственият пилот, чийто актив няма да се промени, ако се използва старата точкова система е този на победителя Нювил. И при двете системи той си тръгва с максималните 30 точки от първия кръг за сезона.

Неговият аванс на върха в класирането обаче щеше да е по-голям, тъй като Ожие щеше да има 22, вместо 24 точки. Еванс пък щеше да е със 17 вместо с 21, Ойт Танак, който е четвърти в подреждането, щеше да има 13 вместо 15 точки, докато Адриен Фурмо щеше да е с 10, вместо с 11.

И с просто око се вижда, че тази нова точкова система е в ущърб на победителя, който дори със спечелен максимум от едно рали си тръгва с по-малък аванс, отколкото щеше да има при старата точкова система. Тези по-малки разлики пък дават сериозни надежди, че през тази година битката за световната титла ще бъде доста по-успорвана и постоянството през целия сезон ще бъде много по-важно отколкото в миналото.

Как щеше да изглежда класирането в WRC след рали „Монте Карло“, ако се използваше старата точкова система: 

1. Тиери Нювил (Хюндай) – 30 (реално е с 30) 
2. Себастиен Ожие* (Тойота) – 22 (реално е с 24) 
3. Елфин Еванс (Тойота) – 17 (реално е с 21) 
4. Ойт Танак (Хюндай) – 13 (реално е с 15) 
5. Адриен Фурмо (М-Спорт) – 10 (реално е с 11) 
6. Андреас Микелсен* (Хюндай) – 8 (реално е с 6)
7. Такамото Кацута (Тойота) – 7 (реално е с 9) 
8. Йоан Росел** (Ситроен) – 4 (реално е с 1) 
9. Пепе Лопес** (Шкода) – 2 (реално е с 2) 
10. Николай Грязин** (Ситроен) – 1 (реално е с 3) 
11. Грегоар Мюнстер (М-Спорт) – 0 (реално е с 1) 

*Пилот, който участва с ограничена програма в WRC през 2024 година 
**Пилот от WRC2

Снимки: Red Bull Content Pool

Последвайте канала ни в

Сподели