Васил Терзиев смая водещ на bTV, призна, че на фаталния 13-и февруари може да…

Договорката със Спаси София беше реалистична. Ние тръгнахме с идеята Борис Бонев да бъде председател на СОС. Продължаваме да вярваме, че той ще е добър в тази роля. Проблемът не е в него и егото му обаче. Проблемът не е в това какъв човек ще излъчим или дали ще излъчим такъв. Не е и във формата. Ние сме предлагали различни хора, различни формати, пробвахме всичко, за да отпушим работата на София по принципен начин. 

Това заяви в ефира на bTV Васил Терзиев, кмет на София.

„Ако не се е случило толкова лесно, то не е защото не можем и сме политически аматьори, както казват опонентите ни. Проблемът е, че имаме принципна позиция, която не е просто да изберем един човек. За нас е важно какво носи той със себе си“, заяви градоначалникът.

„Натискът от нашите партньори си го е имало и по време на кампанията. Винаги сме имали чудесен диалог и много израснахме през целия процес. Каквито и различия да сме имали, съумяваме да вървим напред и да отстояваме едни и същи принципи“, каза Терзиев. 

По думите му е по-трудно с хората извън коалицията. 

„Има ултиматуми в тази комуникация. Все повече зрялост има. Предизвикателството е, че интересите на всички заинтересова страни не съвпадат. Ние сме спечелили доверието на софиянци, с идеята да променим идеята на управление – това значи по-прозрачно, по-предвидимо. За да работим с ГЕРБ трябват 2 неща – да поемат отговорност за неуспехите си в предишните години и грешките. Втората точка е да има истинско желание за промяна, а не за запазване на статуквото и замитане на проблема. Тогава вече може да започнем честен диалог. 

От друга страна имам БСП, които нямат мандат от националното ръководство на партията, да се коалира на местно ниво и да работи с ПП-ДБ. Имаме и „Възраждане“, които са против каквото и да било решение, но не предлагат и алтернатива“, казва Терзиев. 

„Изходът е един – да има разбиране, че трябва всички заедно да намерим решение. Не може докато едните търсят решение, другите да хвърлят камъни“, заключи кметът на столицата. 

Според него при последното заседание на СОС все пак е имало шанс да се избере председател. 

„Всеки обаче внимава при какви условия би дал подкрепа. Надделява разбирането, че градът има нужда от работещ Общински съвет, а не от нови избори“, надява се градоначалникът.

„Според много от юристите има предпоставка за нови избори, ако до 13 февруари не изберем кой да е начело на СОС“, призна Терзиев смайващо в ефир.

Все пак кметът на София изрази надежда, че след още няколко кръга от разговори, ще се стигне до консенсус около фигура, която поне временно да застане начело на Съвета. 

„Ако не успеем да изберем председател до 13-и, е много вероятно да се наложи да се проведат нови избори за Общински съвет“, каза той. 

„Проблемът с осветлението в София си е там, не е решен. Помолил съм колегите, които отговарят за парковете, да се погрижат и да дадат план, с който да се решат проблемите в Заимов, Южния парк, Западен парк и т.н.“, каза той и добави, че проблемите са много наслоени и не е ясно кой точно за какво носи отговорност.

Терзиев обаче каза, че не се чувства с вързани ръце и ще отстоява важни идеи и проекти за града. „Има редица неща, които са в прерогативите на СОС, които не мога да променя. По-малко са предпоставките за нови избори, отколкото да се спогодим“, призна той.

 

Сподели