Скандал в мрежата: Журито избра “Мис Япония“, но тя се оказа… украинка ВИДЕО

В Токио 26-годишно момиче от украински произход спечели националния конкурс за красота „Мис Япония 2024“. Тя стана първата кралица на красотата от неяпонски произход, която получи тази титла. Решението на журито предизвика бурни дискусии в социалните мрежи.

Каролина Сийно, която е родена през 1998 г. в украинския град Тернопол, бе призната за най-красивата японка. Когато момичето била на пет години, майка й се омъжила за японец и се преместила в Япония. В резултат на това тя израства в японския град Нагоя, префектура Айти.

Момичето говори японски без акцент и получи японско гражданство през 2022 г

Каролина Сиино обича разходките пеша, йогата и алпинизма. Тя беше една от най-високите участнички в състезанието тази година – ръстът й е 172 сантиметра. В същото време тя смята за свое мото фразата „Високата планина е благородна не поради височината си“.

След като спечели конкурса „Мис Япония“, Каролин Сиино веднага се е обадила на майка си, за да сподели радостта си. Според победителката,  благодарение на майка си тя е дошла в тази страна и в крайна сметка е спечелила тази титла.

Каролина Сийно стана първата натурализирана гражданка на страната, спечелила конкурса за красота. Сред предците на момичето няма японци – това я отличава от всички предишни победители в състезанието.

Сийно признава, че от детството си е срещала язвителни коментари за външния си вид и произход. Според нея тя разбира, че е различна от другите жители на Япония и иска да бъде призната за истинска японка.

„Моята цел е да създам общество, в което не съдят хората по външния им вид“, обяснява момичето. „Това ме накара да участвам в състезанието.“

Налагаше ми се да се сблъсквам с препятствия, които често ми пречеха да бъда приета като една от тях в Япония. Затова съм преизпълнена с благодарност, че ме признаха за японка в този конкурс.

Според организатора на състезанието Ай Вада победата на момиче, което няма японски произход, дава повод да се замислим за това какво е японска красота. „След днешния резултат съм убеден, че японската красота не се крие във външния вид, не в кръвта, а само в сърцата ни“, казва той, цитиран от BBC News.

Изборът на журито предизвика бурни спорове в социалните мрежи. Някои потребители в Япония споделят мнението на Ай Вада и смятат победата на Каролин Сиино за знак на времето. Други останаха недоволни от избора на журито. Те смятат, че момичето не заслужава титлата „Мис Япония“, защото не изглежда японка.

„Тя, разбира се, е красива, но това е „Мис Япония“. Какво е японското в нея?“, пише коментиращ в интернет

„Ако беше наполовина японка, разбира се, нямаше да има проблем. Но тя е 0% етническа японка и дори не е родена в Япония“, пише друг потребител.

Ай Вада заявява, че съдиите са избрали Каролина Сийно без никакво колебание. „Тя говори и пише на прекрасен, изискан японски“, обяснява той. „Тя има повече японско в себе си от нас.“

Самата Сиино написа в социалните мрежи още преди победата си, че въпреки европейското си излъчване, тя е японка по душа.

Превод и редакция

 

Сподели