Германия кипи: Повече от 25 хил. души излязоха на протест срещу…

Късно вечерта на 25 януари повече от 25 000 души отново излязоха по улиците на няколко германски града, за да протестират срещу десния екстремизъм и крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) след масовите демонстрации през уикенда. Това предават световните агенции.

По данни на полицията най-малко 12 000 участници са се събрали във Висбаден в провинция Хесен.

В Северен Рейн-Вестфалия е имало поне три шествия с общо 10 000 демонстранти – по 5 000 в Хаген, Зиген и Мьонхенгладбах.

В Зиген митингът се проведе под мотото „Никога повече е сега!“.

В Рощок в Мекленбург-Западна Померания по предварителни оценки на полицията, в центъра на града са се събрали 6500 души, за да демонстрират срещу десницата. Организаторите говореха за 9500 участници там, в сравнение с 3000 регистрирани.

По данни на полицията през изминалия уикенд, в цяла Германия над 900 000 души са демонстрирали срещу десния екстремизъм и за защита на демокрацията. През следващия уикенд ще има още митинги в цяла Германия.

Протестите са в отговор на разкритията на разследващата медия Correctiv, която съобщи, че на среща в Потсдам през ноември са били обсъждани планове как голям брой хора от чужд произход да бъдат изгонени от Германия – дори насила и включително германски граждани.

След това разкритие стотици хиляди хора в цяла Германия излязоха на протест. 

Сподели