Победителят в Шампионската лига ЗАКСА уволни Туомас Самелвуо

Победителят в Шампионската лига ЗАКСА уволни Туомас Самелвуо

Полският гранд ЗАКСА (Кендженджин-Козле) уволни старши треньорът на тима Туомас Самелвуо.

Финландският специалист пое ЗАКСА през 2022 година. През миналия сезон воденият от Туомас Самелвуо отбор спечели Шампионската лига, Купата на Полша и взе сребро в местното първенство.

Този сезон е крайно неудачен за ЗАКСА, в това число и заради много контузии.

След изиграването на първия полусезон в полската Plus Liga тимът от Кондженджин-Козле зае 9-о място в във временното класиране, заради което не попадна сред участниците, които ще спорят за Купата на Полша.

В Шампионската лига ЗАКСА много трудно се класира за плейофите, в които в първия кръг ще срещната турския Халкбанк (Анкара), а във втория кръг може да срещнат Кучине Лебе (Чиветанова), с национала Александър Николов.

“Решението на ръководството да се раздели със Самелвуо е продиктувано от незадоволителните резултати, които постигна отбора. Положение извън зоната на плейофите (8 победи – 9 загуби) в полската лига и резултатите на ЗАКСА Шампионската лига (3 победи – 3 загуби) съществено се отличава от целите, поставени преди сезона”, се казва в съобщението на клуба.

Любопитно е, че Самелвуо бе уволнен след 2 победи – над КНАК Рьозеларе (3:2) и Стал (3:0). Но по-рана отборът загуби 8 от 10 мача.

За изпълняващ длъжността старши треньор на ЗАКСА бе назначен Адам Свачин, който работи в щаба на ЗАКСА от 2019 година. Той е бил помощник на Никола Гърбич, Георге Крецу и Туомас Самелвуо. От 2022 година той е помощник на Никола Гърбич в националния отбор на Полша.

Первият мач с новия старши треньо ЗАКСА ще проведе на 25 януари у дома срещу Олшчин.

47-годишният Самелвуо от 2022 година е начело на националния отбор на Канада и го класира на Олимпийските игри в Париж.

Последвайте канала ни в

Сподели