Случаите на месоядни бактерии достигнаха рекорд в тази страна през 2023 година

През 2023 г. в Япония са регистрирани рекорден брой случаи на заболяване заради потенциално фатална месоядна бактерия и здравни експерти предупредиха, че цифрата може да нарасне, съобщават световните издания.

Броят на пациентите, диагностицирани със синдром на стрептококов токсичен шок (STSS), е намалял по време на пандемията от COVID-19, но потвърдените случаи са нараснали до 941 миналата година, надминавайки рекорда от 894 случая, поставен през 2019 г., според Националния институт по инфекциозни болести ( NIID).

Приблизително 30 процента от случаите на STSS завършват със смърт, тъй като симптомите могат внезапно да се влошат.

Има опасения, че болестта ще се разпространи допълнително в Япония, тъй като там са потвърдени варианти с висока вирулентност и инфекциозност.

На 17 януари Министерството на здравеопазването поиска от местните власти да анализират проби от пациенти със STSS, за да идентифицират варианти.

STSS се причинява главно от бактерия, наречена streptococcus pyogenes, по-известна като стрептококи от група А, и е известно, че тази бактерия причинява инфекция на гърлото, особено сред децата.

В някои случаи, особено при възрастни над 30 години, инфекцията може да бъде фатална. Повечето пациенти, страдащи от STSS, са възрастни хора.

Първите симптоми на STSS са възпалено гърло, висока температура, диария, повръщане и летаргия.

Някои пациенти обаче починали в рамките на няколко часа поради полиорганна недостатъчност или респираторни проблеми.

Бактерията се нарича месоядна, защото причинява некроза на тъканта около мускулите на пациентите.

Тази бактерия често навлиза в кръвта и гръбначномозъчната течност, където бактериите обикновено не могат да бъдат открити. Това води до внезапно намаляване на функционирането на много органи.

Въпреки че процесът на инфекция все още е неизвестен, известно е, че бактерията се предава на пациентите чрез рани по ръцете и краката.

„Има много неща, които не знаем, като например защо бактериите се развиват бързо. Трябва да се вземат нормални предпазни мерки, като измиване на ръцете и поддържане на раната чиста, за предотвратяване на инфекциозни заболявания“, казва Такаши Накано, професор по инфекциозни болести в университета в Кавазаки.

Освен това Накано добавя, че трябва незабавно да се потърси медицинско лечение, ако симптомите изглеждат различни от нормалните.

 

 

 

Сподели