Ето как да си поискаме увеличение на заплатата

Жените се притесняваме повече, когато искаме повишение на заплатата или позицията, казва кариерният консултант Михаела Георгиева

Минималната заплата от 1 януари официално е 933 лв. без удръжките и все по-често чуваме въпроса дали и останалите заплати в различните сектори ще бъдат вдигнати. Разбира се, България е страна с пазарна икономика и частният сектор сам определя какви заплати ще предложи на служителите си.

  • Мъжете или жените се справят по-добре с преговорите за повишение на заплатата?
  • Автоматично ли ще се повиши заплатата ти с ръста на минималната заплата?
  • Какви аргументи да използваме за повишение на заплатата?

Въпросът е как да поискаме повишение в работата и повишение на заплатата тази година?

Според кариерния консултант Михаела Георгиева в момента има много хора, които си задават този въпрос и заради инфлацията и поскъпването на живота в България.

„Специфично и индивидуално е. Със сигурност тази тема не е лесна, особено за жените. Ние жените се притесняваме повече, когато искаме повишение на заплатата или позицията“, казва тя, предаде bTV.

Съветите на експерта са на първо място да инвестираме време в това да се научим да водим преговори, защото това помага и в други ситуации на работа като: промяна на отдела, намаляване на отговорностите, промяна в длъжностната характеристика или проектите, по които работи.

„Конкретно за повишение на заплатата съветвам просто да се подготвите с аргументи и с числото, което очаквате, защо смятате, че това е справедливо и какво сте постигнали“, казва тя.

Имайте предвид, че трябва да бъдете подготвени и за възражения.

„Кандидатът не трябва да се предава при първото възражение – „ами нямаме бюджет тази година“, „не сме го предвидили“, „ами другите колеги, значи, че и на тях трябва да им повишим заплатите“.

Според Георгиева повишението на минималната заплата не означава нищо, освен ако не получавате минимална заплата. Това не се отразява на всяка друга заплата.

Сподели