Китай отсвири украинците в Давос, но Зеленски яко напира за…

Китайската делегация в Швейцария, начело с премиера Ли Цян, отказа да проведе среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, предаде Politico, позовавайки се на свои източници.

Китайците умишлено са отказали такава среща, не става въпрос за натоварен график.

Украинските официални лица не криеха желанието си да се срещнат с китайски представители в Давос, за да обсъдят възможностите за слагане на край на войната с помощта на Китай.

Китайската делегация в Швейцария имаше достатъчно възможности да седне срещу украинските си колеги, независимо дали в Берн или на Световния икономически форум в Давос, пише Politico.

Всяка среща би задоволила дългогодишната надежда в Киев за провеждане на откровени, лични дискусии с висши служители от Пекин. Китайците обаче са отказали.

Това обаче не отказа Зеленски. Украйна се опитва всячески да организира телефонен разговор между китайския президент Си Дзинпин и своя президент Володимир Зеленски, пише Bloomberg.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, който участва в Световния икономически форум в Давос, заяви, че украинското правителство настоява за установяване на директен канал за комуникация между Си Дзинпин и президента на Украйна.

„Има неща, за които могат да говорят… Мирната формула на Зеленски е начин за възстановяване на траен и справедлив мир в Украйна“, е заявил Кулеба.

Сподели