Шумахер сподели първите си впечатления от „клаустрофобичния“ прототип на Алпин

След като изкара цялата 2023 година без да се състезава през тази година резервният пилот на Мерцедес във Формула 1 Мик Шумахер ще има състезателна програма, която ще съвместява с ангажиментите си към базирания в Бракли отбор.

Бившият пилот на Хаас ще кара за екипа на Алпин в Световния шампионат за издръжливост (WEC). Той вече имаше възможност да изпробва LMDh прототипа на френския екип, а първият му тест беше на „Херес“ миналия октомври. Едва след него Шумахер и Алпин подписаха договора помежду си, но по думите на германския състезател този тест не е бил решаващ за неговото решение да премине към WEC.

Той също така сподели първите си впечатления от управлението на подобен автомобил, който на моменти му се струва „клаустрофобичен“.

„Много различна кола за пилотиране. Няма да лъжа, много е тежка и това прави усещането много различно. На моменти дори е клаустрофобично. За първи път ми се случва да не виждам гумите си, за първи път не усещам вятъра.

„Много е различно, но не бих казал, че това беше решаващият фактор при моя избор. И без това вече клонях към WEC, ако не получа шанс във Формула 1. Просто защото, както знаете, сега има много производители там“, заяви Шумахер.

Сезонът в WEC ще стартира на 2 март с „1812 километра на Катар“, а четвъртият кръг ще бъде перлата в короната на шампионата – „24-те часа на Льо Ман“. За Шумахер това ще е първо 24-часово състезание в кариерата и той сподели, че за него това ще е едно интересно ново предизвикателство.

„Льо Ман е цел на много пилоти, дори на такива от Формула 1, те искат да карат там. Това важи и за мен. Интересно е, защото трябва да делиш колата за 24 часа и всички трябва да работите заедно.

„Можеш да спечелиш Льо Ман само ако видиш карирания флаг. Всеки пилот иска да печели, а Льо Ман е едно от най-големите състезания. Ще излъжа, ако кажа, че целта ми не е да спечеля. За мен ще е интересно да мина през тези 24 часа, искам да видя карирания флаг. Това ще е предизвикателството“, обясни германският състезател.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Сподели