Фаворит отпадна от „Дакар“ заради повреда, Кинтания спечели третия етап при моторите

Един от фаворитите за победата в тазгодишното издание на рали „Дакар“ при мотоциклетистите Сам Съндърланд (ГАСГАС) бе принуден да се откаже от състезанието малко след началото на днешния трети етап.

Британецът, който има две победи в „Дакар“ (през 2017 в Парагвай, Аржентина и Боливия и през 2022 в Саудитска Арабия), спря едва 11 километра след началото на дългия общо 733 (от тях 438 за време) километра етап между Ал Дувадими до Ал Саламия. Той прекара близо три часа и половина в опити да поправи мотора си, но в крайна сметка беше принуден да се откаже.

Преди отпадането си Съндърланд беше на седмото място в общото класиране с пасив от 18:19 минути зад временния лидер и победител от първия същински етап Рос Бранч (ХЕРО). За Съндърланд това е второ поредно отпадане от „Дакар“ след победата му през 2022 година. Преди 12 месеца той отпадна още в първия етап на маратонското приключение наречено „Дакар“.

А победата в днешния етап беше спечелена от пилота на Хонда Пабло Кинтания, който покри 438 километра за 4:37:42 часа. На 1:38 минути зад него завърши Хуан Бареда Борт (ХЕРО), а тройката оформи миналогодишният победител Кевин Бенавидес (КТМ). Аржентинецът регистрира пасив от 1:46 спрямо Кинтания.

Рики Брабек (Хонда) даде четвърто време на 1:57 зад победителя, докато Бранч завърши пети, на 4:04 от първото място. Въпреки това боливиец увеличава своя аванс на върха в генералното класиране къде води с 4:11 пред Хосе Игнасио Флоримо (Хонда), който завърши седми днес, губейки 1:16 от Бранч.

Тройката в общото подреждане оформя Брабек, чийто пасив от лидера е 5:08. Победителят от днешния етап Кинтания е четвърти, на 11:16 от лидера Бранч преди утрешния четвърти етап.

Той ще бъде с обща дължина от 631 километра от Ал Саламия до Ал-Хофуф. От тези 631 километра 299 ще са за време, а останалите 332 ще са преходни.

Снимки: Red Bull Content Pool

Последвайте канала ни в

Сподели