Марини: Хонда има силата да се върне в челото на MotoGP

От началото на седмицата Лука Марини официално е пилот на Хонда в MotoGP. В японския тим италианецът заема мястото на шесткратния световен шампион в кралския клас Марк Маркес, който напусна екипа, за да премине в Грезини Дукати, въпреки че имаше договор до края на 2024 година.

Марини вече успя да изпробва RC213V по време на официалния следсезонен тест в MotoGP, който се проведе в края на ноември във Валенсия. Италианецът завърши единствения ден за изпитания на „Рикардо Тормо“ на десето място, на 0.703 зад Маверик Винялес, който беше най-бърз.

Тъй като обаче Марини имаше договор с екипа на VR46 Дукати до края на годината той нямаше право да говори публично за Хонда, докато не стане официално пилот на японците. Това се случи със смяната на годината, а неговото първо интервю бе дадено пред официалния канал на Хонда в YouTube и заяви, че японският производител разполага с нужните сили, за да се върне в челото на MotoGP. Именно слабото представяне на японците през последните години беше основната причина Маркес да си тръгне.

„Беше голям шок, когато Марк обяви, че си тръгва. Аз, моят екип и мениджърът ми веднага се опитахме да намерим път до този проект. Ще се опитаме заедно да направим мотора по-добър и отново да се борим за победи и титли. Това е нашата цел и съм сигурен, че ни очакват много вълнуващи моменти.

„Това е най-добрият отбор в историята. Цифрите говорят сами за себе си. Сегашният момент е много специфичен, но мисля, че имаме нужните сили, за да се върнем в челото и то много скоро. Ще дам всичко от себе си за този проект и съм сигурен, че ще намерим правилната посока. Ще можем да се задържим в челото дълги години“, обясни Марини.

Възраждането на Хонда може да стане много бързо, тъй като правилата в MotoGP бяха променени и изоставащите отбори, най-вече Хонда и Ямаха, получиха доста голяма свобода при развитието на своите машини. За новия сезон те ще разполагат с повече двигатели и възможности до променят агрегатите си в хода на сезона. Освен това те ще могат да правят повече промени по аеродинамиката си и ще имат правото да използват състезателните си пилоти по време на частните тестове.

Това означава, че Марини и съотборникът му Жоан Мир, заедно с пилотите на Ямаха Алекс Ринс и Фабио Куартараро, ще могат да се включат в шейкдаун теста, който ще се проведе между 1 и 3 февруари на пистата „Сепанг“ в Малайзия. Принципно този тест е резервиран само за тестовите пилоти на отделните марки и за новобранците в кралския клас.

Между 6 и 8 февруари малайзийското трасе ще приеме и първият от двата официални предсезонни теста в MotoGP преди началото на сезон 2024. Вторият тест ще бъде на „Лусайл“ в Катар на 19 и 20 февруари, преди кампанията да започне с Гран При на Катар на 10 март.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Сподели