Световният шампион в тройния скок Занго: Искам да бъда символ на надеждата

“Моят медал ще донесе повече надежда на младежите в бъдеще. Те ще видят, че е възможно да бъдеш най-добрият в света, дори ако идваш от Буркина Фасо”, думите са на световния шампион в тройния скок на открито и световен рекордьор в зала Хюг Фабрис Занго.

През 2023 г. той беше блестяща светлина за своята родина, където население от над 20 милиона души се бори с безредици след два военни преврата през 2022 г. През август 30-годишният Занго стана първият световен шампион по лека атлетика на страната си, като спечели злато в тройния скок с резултат от 17.64 метра в Будапеща.

“Имам приятели в армията, които се бият срещу терористи“, каза Занго пред BBC Sport Africa, споменавайки войници от Буркина, които се бият с бунтовници в северната част на нацията.

“Когато взех титлата, те веднага споделиха щастието си с мен. Казват, че това, което направих, им е дало енергия да продължат битката. Искам да бъда символ на надеждата. Надеждата е точно като мускул – трябва да го поддържаме, да го тренираме”, добави той.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Сподели