ЕС финтира Орбан за Украйна с извънреден ход за 20 милиарда евро

Европейският съюз (ЕС) подготвя резервен план за предоставяне на финансова помощ на Украйна в размер на 20 милиарда евро. Това съобщи вестник Financial Times (FT), като се позова на свои източници.

Търсенето на нови възможности за финансиране се наложи, след като унгарският премиер Виктор Орбан на последната среща на върха в средата на декември блокира изменение в бюджета на общността.

То предвиждаше отпускането на 50 милиарда евро за Украйна през 2024 г. 2027 г.

Обсъжданата нова схема предполага, че членовете ще поемат финансови гаранции към бюджета на ЕС, което ще позволи на Европейската комисия (ЕК) да заеме 20 милиарда евро на капиталовите пазари за Киев. 

Схемата е подобна на тази, използвана през 2020 г., когато ЕК предостави 100 милиарда евро евтини заеми на страните членки в подкрепа на работните места по време на пандемията, се казва в статията. Подчертава се, че окончателният размер на финансирането ще зависи от нуждите на Украйна.

Основното предимство на тази схема е, че не изисква съгласието на всички членове на ЕС и следователно елиминира риска от ново вето от Будапеща.

Някои страни, сред които Германия и Нидерландия, ще се нуждаят от парламентарно одобрение, за да дадат такива гаранции.

Решението за този план може да бъде взето още на срещата на върха на 1 февруари, като Брюксел се надява средствата да пристигнат в Киев до март 2024 г.

Ако схемата бъде приета, ЕС ще може да даде гаранции на Международния валутен фонд, който от своя страна ще отпусне 900 милиона долара ново финансиране на Киев.

Това може да позволи на украинските власти да не прибягват до емисионно финансиране, което заплашва скок на инфлацията. Недостатъкът на този план е, че отпускането на средства ще бъде възможно само под формата на заеми, а не безвъзмездни средства.

Сподели