Нетаняху: Цената на войната в Газа е много висока, но…

Премиерът Бенямин Нетаняху каза в неделя, че войната в Газа налага „много висока цена“, тъй като нараства броят на израелските войници, убити в сраженията срещу „Хамас“. Това пише Ройтерс.

„Това е трудна сутрин, след много тежък ден на битки в Газа… Войната изисква много висока цена… но нямаме друг избор, освен да продължим да се бием“, каза той в изявление, след като армията съобщи, че 15 войници са били убити на палестинска територия от петък.

Междувременно израелската армия съобщи още, че от началото на операцията срещу „Хамас“ в сектора Газа са загинали 152-ма нейни военнослужещи. Нетаняху опроверга появили се твърдения, че САЩ са убедили Израел да не разширява военните си действия.

„Видях фалшиви публикации, в които се твърди, че САЩ са ни попречили и ни пречат да извършваме бойни операции в региона. Това не е вярно. Израел е суверенна държава.

Решенията ни във войната се основават на нашите оперативни съображения и аз няма да навлизам в подробности за това“, заяви Нетаняху на седмичното заседание на кабинета, без да уточни за кои съобщения става дума.

В. „Уолстрийт джърнъл“ съобщи вчера, че Нетаняху е бил убеден от американския президент Джо Байдън да не атакува въоръжената групировка „Хизбула“ в Ливан поради опасения, че тя ще предприеме срещу Израел нападение, подобно на това на „Хамас“ на 7 октомври срещу селища в Южен Израел.

Нетаняху днес подчерта, че действията на Израел „не са продиктувани от външен натиск. Решението как да използваме силите си е независимо решение на ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана – бел. ред.) и на никой друг“, заяви той.

Сподели