Как ФИА ще решава един от най-големите проблеми на Формула 1?

Директорът на състезанията с едноместни болиди към Международната автомобилна федерация (ФИА) Николас Томбазис разясни как Централата ще се бори с един от най-големите проблеми на Формула 1 от последните години.

Става дума за казуса с водната пелена, която се образува зад колите, когато сесиите се провеждат при пороен дъжд. Именно тази водна пелена, която чувствително намалява видимостта, е и причината през последните години да има много периоди на изчакване при тежки метеорологични условия.

Едно от водещите причина водната пелена да стане такъв проблем през последните години са по-големите като размер гуми. В допълнение новите граундефект правила също не помагат за решаването на проблема, тъй като самите дифузьори засмукват и вдигат огромно количество вода във въздуха.

През лятото беше направен първият тест на калниците, които ФИА разработва, за да бъде овладян поне донякъде проблемът. Тези изпитания на „Силвърстоун“ обаче не дадоха желаните резултати. Все пак ФИА не се отказва и Томбазис разкри, че търсенето на решение ще продължи през пролетта с нови тестове, в които ще се включи Ферари.

„Ние определено искаме да намалим водната пелена. Това не е лесна задача. Следващият ни тест ще бъде през пролетта с Ферари. Тогава ще се опитаме да разберем до каква степен пелената се дължи на самите коли и правилата и колко е пелената е благодарение на гумите.

„Много е трудно да разберем точното съотношение от симулациите. Така че ние ще се нуждаем от реални тестове. Ако установим, че гумите са по-виновни за проблема то за новите правила през 2026 ще сме готови с калниците, които да се използват само при екстремни условия.

„Ако обаче се окаже, че пелената се дължи повече на колите – дифузьорите, шаситата и прочие, то ние ще имаме повече работа за вършене. Но всичко ще стане ясно след теста през април“, обясни Томбазис.

Именно заради водната пелена състезанието за Гран При на Белгия през 2021 година практически не се проведе.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Сподели