Още веднъж: Във Ферари няма пилот №1

Ръководителят на отбора на Ферари Фредерик Васьор още веднъж разясни, че в Скудерията няма пилот №1 и Шарл Леклер и Карлос Сайнц се радват на равен статут. По думите на французина, който пое управлението на италианския тим в началото на годината, това ще се запази и през следващия сезон 2024.

Според него състезанието в Сингапур, което беше спечелено от Сайнц, е перфектният пример за отборната работа във Ферари. На „Марина Бей“ испанецът потегли първи, докато Леклер стартира трети, но с меките гуми прескочи Джордж Ръсел в спринта до първия завой.

Това позволи на Скудерията да контролира разликите в челото на колоната и в крайна сметка това беше ключово за успеха на Сайнц. Надпреварата на „Марина Бей“ беше единственото състезание, което не беше спечелено от Ред Бул през 2023 година.

„През този сезон много ясно показахме, че третираме двамата си пилоти еднакво. Помня как преди година седях в същата стая и отговарях на тонове въпроси дали Шарл ще е №1 и Карлос №2.

„Няколко пъти показахме, мисля, че Сингапур беше най-яркият пример, когато Шарл се съгласи да стартира с меките гуми, за да прескочи Джордж и да го блокира. Когато помолихме Шарл да намали, за да може Карлос да се откъсне напред, той го направи. Двамата свършиха страхотна работа тогава.

„Нашата сила не е в това, че имаме един водещ пилот. Ние имаме двама пилоти, които вършат добра работа. Карлос беше много силен веднага след лятната пауза и имаше великолепни състезания на „Монца“ и в Сингапур.

„Те се отразиха позитивно и на Шарл, който завърши годината много силно. Аз ще продължа да работя в тази посока. Не искам да имам един добър пилот и един, който не е толкова добър.

„Ние имаме две коли и двама пилоти. Едно от хубавите неща на нашия сезон беше, че те спечелиха почти еднакъв брой точки. И догодина ще им давам еднаква свобода при избора на стратегии за състезанията“, коментира Васьор.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Сподели