Военният министър съобщи важна новина за въоръжаването на армията

„В сферата на отбраната нещата никога не се случват от днес за утре. Кабинетът има много ясна и последователна политика за укрепване на отбранителните способности и това включва много въпроси, включително осигуряване на необходимия бюджет“, това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

По думите му, има един план за нарастване на разходите още от 2018 г. и правителството следва твърдо този план:

„И през тази година заложените разходи за отбрана, и за следващата година целта ще бъде достигната и надмината. Заложени са над 2 процента (2,5%) от Брутния вътрешен продукт за отбрана и това ни дава възможност да инвестираме много сериозно и в хората, и във въоръжение и техника.“

Тагарев поясни още, че тази година бюджетът за отбрана е с 800 млн. лева по-голям, а догодина ще бъде с 800 млн. лева по-голям от сегашния. И допълни:

„Имаме един много голям ръст на бюджета за отбрана, което ни дава много солидна основа за изграждане на отбраната на страната. С тези разходи се покриват трите големи проекта – за Военновъздушните сили (бойните самолети Ф-16 и Блок 70), за Военноморските сили (двата многофункционални патрулни кораба) и за Сухопътните войски (т. нар. проект „Страйкър“).“

По думите на военния министър, това са много големи проекти и макар, че в периода до 2032 г. ще има около 18 млрд. лева за инвестиции, а близо 9 млрд. от тях вече са заложени за тези три големи проекта.

„През първото тримесечие на 2025 г. трябва да дойдат първите бойни самолети. Двата кораба са в строеж, а единият вече е на вода и вторият е в напреднала фаза. Бронираните машини „Страйкър“ трябва да започнат да постъпват от средата на 2025 г. И в едни кратки срокове ще видим Българската армия преобразена“, заяви той в сутрешния блок на БНТ.

Тодор Тагарев потвърди също, че е взето решение в Министерския съвет и е предложено на президента да издаде указ за нов втори мандат на адмирал Емил Ефтимов като началник на отбраната.

Сподели