Голяма секира с рентите от нивите

Пшеница, царевица и слънчоглед залежават в складовете, жалват се земеделците

Рентите за ползването на земеделска земя тази година са без резки движения, като на места има спадове, а на други – покачване. Това показва започналите вече плащания от страна на земеделските кооперации, които обработват земите, към техните собственици, пише вестник „Сега“.

Основен фактор е слабата реколта на зърнените култури и слънчоглед заради трайното засушаване. Влияе оказва по-високата себестойност на продукцията заради по-скъпи семена и торове.

В Добруджа рентите тази година са далеч под очакването на собствениците на земи, предупредиха местните земеделци. В момента се дават ренти около 50-60 лв. на декар, но част от арендаторите изчакват. „Има райони, където добивите бяха изключително ниски – Генерал Тошево, Шабла. На места ще има и 30 лв. рента“, посочи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Само в някои райони с добри добиви може да се видят миналогодишните рекордни стойности от над 100-120 лв. дори 150 лв. за декар.

От Видинския съюз на зърнопроизводителите посочват, че рентите в района варират от 40 до 70 лв. на декар, като в някои землища стигат до 120 лв./дка. Но като цяло плащанията на декар са паднали надолу с 10 лв.

След като предната година в Плевенско имаше 70% скок на плащанията за наета земеделска земя, то тази година средната рента остава без промяна – около 60 лв. за декар.

Известен ръст в размера на рентата на места все пак има. В Русенско например се наблюдава увеличение с 10 лв. на декар. „Миналата година давахме по 70 лева, тази – по 80 лв. В съседните на нас райони рентите остават по-ниски – между 50 и 70 лв. на декар”, казват местните зърнопроизводители.

Сподели