Внимание: Нов смъртоносен наркотик, пълзи ли към България

Има ужасяващ скок на смъртните случаи, свързани с наркотици през последните шест месеца, като 54 смъртни случая са свързани с нова заплаха, известна като нитазени. Тези синтетични наркотици, за които се смята, че са внесени от престъпни организации от източните страни, сеят хаос в много общности.

За тревожната ситуация, нейните опустошителни последици и спешната необходимост да се предприемат действия, пише The Sun.

Нитазените са създадени от човека вещества, създадени да имитират ефектите на опиоиди като хероин. Силата им е толкова голяма, че са си спечелили зловещото прозвище „дрогата на Франкенщайн“. 

Тези смъртоносни вещества често се смесват с други наркотици, включително кокаин и лекарства за тревожност като Xanax, създавайки смъртоносен и лесно достъпен коктейл. Особено обезпокоително е, че хората може да използват несъзнателно нитазени, които могат да бъдат 300 пъти по-мощни от хероина, и фентанил, известен убиец в САЩ, пише glasnews.bg.

Нитазените за първи път станаха известни в Обединеното кралство през 2021 г., когато 18-годишен тийнейджър получи нефатална свръхдоза. Оттогава тези наркотици бързо набират популярност, превръщайки се в нова заплаха по улиците. 

Ситуацията стана толкова ужасна, че сега министрите призовават нитазените да бъдат класифицирани като наркотици от клас А, поставяйки ги в същата категория като кокаина, екстази и хероина.

Това лято имаше скок на смъртните случаи, свързани с нитазените. Шокиращо, 54 души само в Англия и 9 в Шотландия са имали лекарството в тялото си в момента на смъртта. 

Уест Мидландс понесе тежестта на тази криза, като представлява 31% от всички регистрирани смъртни случаи, като 16 смъртни случая са настъпили само в Бирмингам. След това се нареждат Източна Англия и Шотландия, които регистрират по девет смъртни случая между 1 юни и 7 декември. Югоизточна Англия и Югозапад съобщават съответно за шест и пет случая, Йоркшир и Хъмбър три, Източен Мидландс и Лондон два и Северозапад един смъртен случай. 

За щастие не са регистрирани смъртни случаи в Северна Ирландия, Уелс и североизточна Англия. Заслужава обаче да се отбележи, че истинският брой на случаите може да е много по-висок, като още 40 случая очакват допълнително тестване, според Националната агенция за борба с престъпността (NCSA).Цял екран

Ейми, жена, която сподели болезненото си преживяване, говори за ужасяващата сила на Nitazens. 

Тя сравни първата си среща с тези наркотици с приема на хероин, подчертавайки пристрастяващия им характер. Дилъри в Бирмингам продават хероин, примесен с нитазени, погрешно етикетирани като фентанил. Ейми трагично загуби четирима приятели от тези лекарства през последните месеци, което подчертава спешността на справянето с тази криза.

Мрачната история на нитазените датира от 50-те години на миналия век, когато те са разработени като алтернативно средство за облекчаване на болката. Въпреки това, техните мощни и пристрастяващи свойства им попречиха да получат одобрение за медицинска употреба. 

Тези лекарства се предлагат в различни форми, включително прах, таблетки и течности, което ги прави удобни за инжектиране, поглъщане или смъркане. Нитазените предизвикват чувство на облекчаване на болката, еуфория, релаксация и сънливост, но могат също така да причинят неприятни странични ефекти като изпотяване, сърбеж и гадене.

NABP смята, че нитазените се произвеждат от незаконни лаборатории в източните страни, които често достигат до Обединеното кралство чрез пощенската система. Организирани банди често смесват нитазени с хероин, създавайки опасна смес, която се продава по улиците, подхранвайки тази продължаваща криза в общественото здраве.

Разпространението на нитазените, „лекарствата на Франкенщайн“, донесе неописуемо нещастие в Обединеното кралство, с повече от петдесет души убити през последните шест месеца и още стотици животи, изложени на риск да бъдат съсипани от веществото. 

Силата и смъртоносността на тези лекарства изискват незабавно внимание и действие. Правителствени служители призовават за по-строга класификация, надявайки се да ограничат тяхната наличност и да спасят животи. Опустошителните ефекти на нитазените върху индивиди, семейства и общности подчертават спе

Сподели