Установиха животното, което разкъса 3 метрова акула-човекоядец

През октомври разкъсан наполовина труп беше забелязан близо до нос Бриджуотър в южния край на континента. За да установят какво точно е нападнало акулата, морски биолози от университета Дикин анализираха проби, взети от раните, и откриха значителни количества ДНК на косатка в тях, съобщават световните издания.

Според водния еколог Адам Милър, моделът на раните върху трупа на акулата е типичен за нападенията на косатки. Той вярва, че група, включваща добре познатите мъжкари Бент Тип и Рипъл, може да са участвали в атаката.

Тази версия се потвърждава от наблюденията на очевидци, които са видели косатки близо до носа малко преди откриването на трупа.

Косатките достигат десет метра дължина и могат лесно да се справят с риба от всякакъв размер. В Южна Африка те нападаха човекоядните акули толкова често, че те почти изчезнаха. Косатките са ги разкъсвали на парчета, изяждали черния дроб и не докосвали останалото. Учените смятат, че са били привлечени от веществото сквален, което се съдържа в този орган.

Голямата бяла акула или акула човекояд е една от най-големите хищни риби в света. Средно представителите на този вид растат до 4,6-4,8 метра дължина. Те се считат за най-опасните видове акули за хората.

По-рано в Атлантическия океан косатки нападнаха морски съд и прекъснаха състезанието с ветроходни яхти The Ocean Race. В продължение на 15 минути те бутаха корпуса и плуваха около съда.

 

 

Сподели