Египетски учени покрусиха милиони туристи с това откритие за Сфинкса

Уникалната скална статуя на древен Египет, Сфинксът, може да е създадена от ерозия на вятъра, според ново проучване, съобщават световните издания.

Учени от Нюйоркския университет са открили, че формата на сфинкса може да е резултат от естествен процес на разрушаване на скалите, който постепенно е довел до формирането на изображението.

Изследователите заключават, че Сфинксът може да не е създаден от нулата, а по-скоро преобразуван от съществуваща преди това природна форма. „Ярданг“, както го наричат, е скалист хребет, стърчащ от земята, който с времето е придобил форма, наподобяваща глава на лъв.

В експеримента изследователите са използвали бучка глина, за да пресъздадат формата на Сфинкса и да проучат процеса на неговото формиране.

Глината е поставена във воден тунел, симулирайки ветровата ерозия, която продължава хиляди години. Постепенно водата отмива някои участъци от глината, което води до образуването на скулптура, наподобяваща глава и шия на лъв.

Главният автор на изследването Лейф Ристроф казва: „Ние показахме, че процесът на естествена ерозия всъщност може да оформи уникалните черти на лъв с вдигната глава.“

Изследователят обаче отбелязва също, че трябва да се проведат допълнителни изследвания, за да се потвърди наличието на такава природна форма в Гиза.

Въпреки това откритие не може да се отрече значителната роля на древните египтяни в създаването на Сфинкса, дори ако той е бил образуван от природен елемент. Детайлите на лицето и други архитектурни характеристики, които подчертават този паметник, очевидно са създадени от човешки ръце.

Известният египтолог Катрин Бард е съгласна с констатациите на изследването, вярвайки, че ерозията може да е допринесла за формирането на форма, подобна на Сфинкса. Тя отбелязва, че въпреки че ярдангите са били виждани в други райони на Египет, характерните черти на Сфинкса остават уникални за Гиза.

Много други учени също са изразили интерес към изследването, но те предупреждават, че то не доказва наличието на природна скална фигура, подобна на Сфинкса в Гиза. Допълнителни изследвания ще помогнат за разкриването на тайните, свързани с произхода на Сфинкса и неговата форма.

 

 

 

Сподели