Борците на „Лютфи Ахмедов“ Разград изпращат успешна състезателна година

Спортният клуб по борба „Лютфи Ахмедов“ в Разград  определя отминаващата 2023-а като успешна състезателна година със спечелени 64 медала във всички възрастови групи от държавни и международни турнири.

С най-значими постижения е 20-годишната Фатме Шабан, която е в категория до 59 кг. Състезателката е включена и в разширения състав на националния отбор по борба за жени, който се подготвя за Олимпийските игри в Париж 2024 г. През годината Фатме Шабан се бори в три различни възрастови групи – девойки до 21 г., девойки до 23 г. и жени, което е трудна задача за един състезател, струва усилия, труд и лишения с различни натоварвания, специфични за всяка отделна възраст, посочват от клуба. За отминаващата вече година състезателката е донесла четири шампионски титли за лудогорската борба – две титли са от държавните първенства при девойки и две при жените, без допусната загуба. Малшанс раздели Фатме Шабан от медалите на европейските първенства до 20 г. и до 23 г., където с минимален резултат и съдийски решения загуби полуфиналните битки срещу домакините на проведените първенства и се класира на пето място при девойки и пето място при жени до 23 години. След всички проведени състезания от международния календар състезателката се нареди на трета позиция във Световната ранг листа до 23-годишните жени. Бившата възпитаничка на Спортното училище в Разград с личен треньор Дениз Хамид вече е и в ролята на „треньор-състезател“, като отговаря за женската борба в клуба, допълват от спортния клуб в Разград.

Добър тласък в своята спортна дейност записа и Сейко Калинов. Той се класира на първи места на държавното лично първенство по борба и на държавното лично отборно първенство. Два пъти беше обявен и за най-техничен състезател при момчета до 15 г. Калинов също е възпитаник на Спортното училище в Разград. Тази година той представи България на Балканското първенство, а на европейското първенство за момчета до 15 г. зае пето място, информираха още от разградския клуб.

Спортният клуб по борба „Лютфи Ахмедов“ се гордее и със състезателите си Филиз Кямил, Айшегюл Юмер, Хамди Басри и Ерай Кямил, които имат също призови места през годината от държавните шампионати.

Освен Фатме Шабан, от началото на септември в клуба по борба в Разград е назначен и още един нов, но познат с успехите си в миналото като треньор на много шампиони и национални състезатели треньор. Това е Александър Михайлов (Халил Мусов), съобщават още от клуба. Той е син на един от най-добрите треньори по борба на Разград и България – Муса Алиев. С назначаването на двамата нови треньори ръководството на клуба по борба цели да съчетае младостта и опита, допълват от ръководството на „Лютфи Ахмедов“.

Последвайте канала ни в

Сподели