AFP заплете мистерия със смъртта на журналист от “Ройтерс“ в Ливан, намесен е израелски танк

Агенция Франс Прес (AFP) е провела независимо разследване на инцидента в Ливан, който се случи в средата на октомври и доведе до смъртта на журналист от Ройтерс и нараняването на няколко други служители на медията.

Въз основа на получените данни експертите стигнаха до извода, че колата с журналисти е била атакувана от танк на израелската армия.

Припомняме, че на 13 октомври в района на Алма еш-Шааб (Ливан) беше обстрелвана кола със снимачен екип и фоторепортери от няколко агенции.

Журналистът на Ройтерс Исам Абдала загина при атаката. Още няколко служители на агенцията са ранени. Освен това бяха ранени кореспондентите на Al-Jazeera и AFP (на един от тях беше ампутиран кракът).

Експерти от France Presse проучиха показанията на пострадалите журналисти, местни жители, както и материали в медиите и стигнаха до извода, че служители на информационни агенции, заснемащи материали в Ливан, са били обстрелвани от 120-милиметрови снаряди. Такива, както пише AFP, се използват само от израелската армия в региона.

Освен това разследващите подозират, че огънят е бил целенасочен, тъй като интервалите между ударите са били само 37 секунди.

В същото време експертите подчертават, че оборудването, с което разполагат танковете на израелската армия, позволява ясно да се идентифицира целта на големи разстояния. Следователно израелската армия едва ли не е знаела, че под ударите ще попаднат медийните сътрудници.

От своя страна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че е важно Израел да проведе разследване на убийството на журналиста на „Ройтерс“ в Ливан, съобщава „Ройтерс“.

„Важно е и уместно е то да бъде напълно и задълбочено разследвано. Разбирам, че Израел е започнал такова разследване и ще бъде важно това разследване да стигне до заключение и да се видят резултатите от разследването“, каза Блинкън на пресконференция.

 

 

Сподели