„Запомнете това име“: Белослава Кръстева

Белослава Кръстева е най-новото име в рубриката “Запомнете това име” с автор и водещ Рая Иванова. В нея ние ви представяме талантливи български спортисти на възраст между 14 и 19 години. Третата от Световното първенство по шахмат за девойки под 20 години и европейска отборна шампионка при жените заедно с Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева и Гергана Пейчева живее и учи в САЩ в момента, където е с шахматна стипендия. 19-годишната Белослава има в колекцията си с отличия и два бронзови медала на европейски първенства до 14 и 16 г. През 2020 г. става шампионка на България за жени, а освен това носи и титлата „женски гросмайстор“.

„В началото тате ме научи как се местят фигурите и може би той ме запали. След това отидох в училището и сама се записах на шах тренировки. После треньорът реши, че в мен има потенциал и поиска да се занимава с мен индивидуално. Така започна всичко, бях някъде на около 7-годишна възраст“, сподели Кръстева за първите си стъпки в шахмата.

Това обаче не е първата спортна любов на чаровната девойка: „Преди това се състезавах първо със ски, художествена гимнастика, но след шаха вече нямах време да се занимавам с нищо друго професионално.“

Белослава се е насочила към спокоен спорт, но обича адреналина: „По принцип обичам екстремни неща. Ските са екстремни и е много важно да разпускаш. Да намериш нещо, с което да разпускаш, защото наистина напрежението е огромно.“

Колко напрежение има по време на една партия? „След някои тежки партии отслабвам с килограми, така че шахът коства много усилия и нерви“, каза още Кръстева в студиото на Sportal.bg.

Какви са личните амбиции на бронзовата световна медалистка при девойките под 20 години, как разпуска в свободното си време, с какво би искала да се занимава, какво я е отказало да прекрати шахматната си кариера – отговорите на всички тези въпроси може да намерите във видеото.

Последвайте канала ни в

Снимки: Борислав Цветанов

Сподели