Левски, Спортинг и Лацио обучават деца безплатно по водна топка

Повече от 100 безплатни тренировки WALRUS по водна топка за деца организираха „Левски-Спорт за всички“ (България), Sporting CP (Португалия) и Lazio Nuoto (Италия).

В продължение на една година трите клуба работиха съвместно по организиране обучения, подготовка на треньорите и разработване на ръководство за начално обучение включващо и разработени теми „минутки за здраве“ за повишаване информираността на малките ватерполисти и техните родители.

Sporting Club de Portugal беше домакин на тридневна финалната среща по проект WALRUS_eu – начално обучение по водна топка за деца на възраст от 8 до 12 години. Партньорите Сдружение „Левски-Спорт за всички“ (България), „Sporting CP“ (Португалия) и „Lazio Nuoto“ (Италия) имаха възможност да вземат участие в богата тридневна програма.

Тя включваше – посещение на футболен мач Sporting CP vs Sporting Farense (4:2) и среща с представители на борда отговорни за развитието на спорта в „Sporting CP“, среща с треньорите и мениджърите от секция „водна топка“, открита тренировка, за да се проследи напредъка на децата и среща с някои от родителите.

Третият ден беше изпълнен с интензивна и разнообразна програма. Посещение на новата многофункционална база на Sporting CP и наблюдение на хокей мач с ролкови кънки между отбора на домакините и Cascais. Joao Monge da Silva, директор спорт на Sporting CP, организира обзорна обиколка за гостите на основното спортно съоръжение Estádio José Alvalade, включващ футболният стадион, зали по вид спорт, административна част и музей.

В заключение партньорите споделиха своят опит от изпълнението на проекта. Повече от 100 безплатни тренировки за децата от София, Рим и Лисабон.

Люсиен Велчев, бивш професионален ватерполист, председател на Сдружение „Левски – Спорт за всички“ и  координатор на дейностите по проекта за България сподели как беше организиран тренировъчният процес в София. Интересът от страна на деца и родители надхвърли очакванията (46 деца) и екипът на водна топка „Левски“ беше принуден да увеличи дните от седмицата, в които децата да могат да тренират, разделяйки в две групи: които не могат да плуват и с добри плувни умения. С първата група се работеше основно върху техниката за плуване, а с втора освен специфичното плуване за водната топка и с положения и игра с топка.

Неразделна част от обучението бяха и минутките за здравословен начин на живот. Плувната подготовка на децата се водеше Красимир Туманов и от най-успешния плувец на България през последните години Петър Стойчев, а специализираната подготовка по водна от председателя КВК „Левски“ Орлин Тодоров и неговият екип.

Gabriella Bascelli, президент на Fondazione S.S. Lazio 1900 и координатор на проект WALRUS за Италия, отчете дейността във Вечния град, 38 деца (25 момчета и 13 момичета) участваха в тренировки в Piscina Lazio Nuoto Garbatella, ръководени от 3 от треньорите на Lazio Nuoto.

Joao Monge da Silva, директор спорт на Sporting CP и координатор на дейностите за Португалия, сподели колко полезен е бил проектът за тяхната секция „водна топка“. Този спорт не е бил от най-популярните в портфолиото на португалският гранд. Благодарение на проекта броя на трениращите деца се удвоява. В изпълнението се включи и диетологът на Sporting CP със специални съвети към децата и техните родители.

Ванина Миланова – Президент на асамблеята на Европейската асоциация на многоспортовите клубове, ген. секретар на Сдружение „Левски – Спорт за всички“ и ръководител на проекта, разказаха, как е създаден проектът, как са управлявани и координирани дейностите по него, не само в България, а и в партньорската мрежа, как е създадено ръководството в помощ на треньорите.

Специално място в ръководството е отделено на темите за „минутки за здравословен начин на живот“. Всички клубове проведоха и анкета с родителите за анализиране на входното/изходното ниво и нагласите на участниците. Внимание беше отделено на комуникационната стратегия, включващо дизайн на лого, печатни материали, брендинг, фейсбук страница, публикации, интервюта и представяне на проекта пред членовете на EMCA (27 европейски многоспортови клубове) и Международната конференция „Multisport and Municipality“ в Пирея.

Проект WALRUS е разработен от Сдружение „Левски-Спорт за всички“ (България) в партньорство с „Sporting CP“ (Португалия) и „Lazio Nuoto“ (Италия), с финансовата подкрепа на Европейската общност.

Последвайте канала ни в

Сподели