Тео Пуршер е новият шампион във Формула 2

Петото място на Тео Пуршер в основното състезание от последния кръг за сезона във Формула 2 на пистата „Яс Марина“ в Абу Даби бе достатъчно за французина да си гарантира титлата за 2023 година.

Пуршер започна днешната последна надпревара за кампанията с аванс от 16 точки пред Фредерик Вести. Двамата потеглиха съответно 14-ти и девети и заложиха на противоположни стратегии. Пуршер стартира с меките гуми, а Вести със средно твърдите.

И двамата прогресираха в първата обиколка, в която Вести стигна до осмото място, а Пуршер до 11-то. Впоследствие двамата запази тези си позиции до спиранията в бокса. Пуршер посети механиците на АРТ в първия възможен момент в края на шестия тур. Тази пресичаща стратегия му позволи да прескочи Оли Беарман, който спря в седмата обиколка и Исак Хаджар и Денис Хаугер, които спряха в края на осмия тур.

В същото време Вести остана на пистата с по-твърдите си гуми, с които изкара до края на 22-та от 33 обиколки. След своето спиране в бокса датчанинът се върна на пистата точно зад Пуршер, но въпреки по-меките си и по-свежи гуми имаше нужда от няколко обиколки, за да изпревари своя съперник.

Все пак това се случи в 27-та обиколка, но докато двамата се бореха помежду си пилотите пред тях успяха да отворят голяма преднина, която затрудни прогреса на Вести. Датчанинът стигна до третото място, след изпреварвания срещи Аюму Иваса и Зейн Малони, като втората маневра дойде във финалната обиколка.

Вести атакува пилота от Барбадос от външната страна на деветия завой и се стигна до контакт между двамата. След него Вести прекара няколко секунди във въздуха, но продължи и стигна до финала, докато Малони се завъртя и отпадна.

Дори и този прогрес на Вести на му бе достатъчен да измести Пуршер от върха. В края на сезона разликата между двамата е 11 пункта в полза на пилота от академията на Заубер.

А далеч пред всички тези драми Джак Дуън контролира развоя на събитията от старта до финала днес и стигна до една заслужена победа пред Виктор Мартинс и Вести. Иваса завърши четвърти пред Пуршер, Артур Леклер, Хаугер, Хаджар, Куш Майни и Джак Крауфорд, които оформиха зоната на точките в последното състезание за годината във Формула 2.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Сподели