Голяма новина за данъците, която касае джоба на всеки българин

Изпълнителният директор на Сдружението на общините Силвия Георгиева обяви, че местните данъци няма да се вдигат.

Тя призна, че днес са обсъдили този въпрос за пореден път и с министър-председателя, и с министър Василев на една дискусия между кметове и правителството.

За пореден път министър Василев отбеляза че няма как данъчните оценки да останат замръзнали в 2002 година, когато за последно са били актуализирани.

Премиерът успокои кметовете: Никога няма да…

Очевидно е, и за пазара, и за бизнеса, и за гражданите, че те трябват поне малко да се приближат до пазарните си стойности, каза в ефира на Нова Тв Георгиева.

Това би могло да се случи най-рано от 1-ви януари 2025 година, и то само, ако през 2024 година Министерство на финансите заедно с НСИ и с нашето национално Сдружение на общините работи много интензивно, за да променим коефициентите, по които се смятат данъчните оценки. Тоест, от 1-ви януари 2024 година няма как да се случи, добави тя.

Според нея в някои общини може да няма никаква промяна нагоре, защото е важно гражданите да знаят, че Общинските съвети са тези, които определят промилите за всяка конкретна община.

Георгиева обясни, че данъчните оценки се актуализират на централно ниво с решение на Народното събрание, и те са основата, върху която се облагат недвижимите имоти.

Общинските съвети решават дали да ги обложат с един, два, три четири или четири и половина промила.

Ако се вдигне основата и Общинския съвет след анализ прецени, че данъците биха станали трудно събираеми и не са социално поносими, Общинския съвет може да вземе решение да намали промилите, така че за всяка община ще бъде различно, заяви още Силвия Георгиева.

Сподели