Премиерът успокои кметовете: Никога няма да…

Правителството не си е помисляло да дели кметовете по партиен признак и никога няма да го направи. Това заяви премиерът Николай Денков на форум за местната власт.

Той обеща партньорски подход към местната власт.

Председателят на Националното сдружение на общините на Република България и кмет на Велико Търново – Даниел Панов призова премиера Николай Денков да подобри комуникацията между държавната администрация и общините.

„Това, което нас ни вълнува, са силните и слабите страни в икономическо развитие на общините. Ние не разчитаме само на еврофинансиране, а се борим за финансова децентрализация на общините, чрез оставане на част от подоходните данъци в общините. Надявам се да се рестартира магистрала „Хемус“ и Русе – В. Търново.

Изборите отминаха и нека оттук нататък да не се делим на партии и сдружения, а да работим за благото на хората, съвместно с изпълнителната власт“, заяви Панов.

Според Денков би било катастрофално за голяма част от общините, ако при децентрализацията се заложи само на процент от данъците.

„Точно навреме е тази среща, когато са утихнали емоциите от изборите и все още може да се работи по бюджета. Честито на новите кметове за избора им. Важно е да работите заедно!

Правителството не си е помисляло да дели кметове на партиен признак и никога няма да го прави. От наша страна ще имате партньорски подход.

За децентрализацията – простата сметка показва, че би било катастрофално за голяма част от общините, ако се заложи само на процент от данъците. Не е достатъчно да има само едни налични пари. Важно е да има прозрачност и ефективност при разходването на средствата.

С пълното съзнание, че децентрализацията е тип приоритет, трябва заедно да създадем механизъм за използване на средствата“, заяви Денков.

Според финансовия министър Асен Василев също трябва да се мисли друг механизъм за парите на местната власт.

„Близо 1.2 млрд. лв. е ресурсът, който се връща към общините. Ако просто върнем обаче 2 от 10-те процента данък доход на физическо лице, ще се отвори огромна ножица между големите и малки общини. Така огромни средства ще акумулира столицата и ще има масова вълна от желаещи да работят в София за сметка на другите общини.

Ресторантите ги освобождаваме от данък и минават на патент, така средствата ще влизат директно в общините. Проблемите с данъка за физически лица е, че фирмите не са базирани в общините.

Отворени сме са този диалог, който трябва да се развива по стъпки. В момента капиталовата субсидия е над 450 млн. лв. Целта ми е да има яснота и достъп до тези средства. Никога не съм делил кметовете и кабинетът винаги ми е бил отворен за кметове“, посочи той.

По думите му, проектите, които е подготвило правителството, дават възможност на по-малките общини да се включат.

Сподели