Алонсо смята сезон 2023 за един от най-силните си във Формула 1

Фернандо Алонсо е на мнението, че сезон 2023 е един от най-силните в неговата кариера, заедно със сезон 2012, когато той завърши на само 3 точки зад Себастиан Фетел в битката за световната титла.

Испанецът започна 2023 година с нов отбор – Астън Мартин, а началото на сезона беше повече от мечтано. Двукратният световен шампион се качи на подиума в шест от първите осем състезания за годината и често само пилотите на Ред Бул бяха по-бързи от него.

В последвалите 13 старта обаче той записа само още две призови класирания, а последното от тях беше в Бразилия преди три седмици. Въпреки това отстъпление от началото на лятото насам Алонсо смята, че това е сред най-силните му години и дори я поставя над двете шампионски от 2005 и 2006.

„Доволен съм от представянето ми. Заедно с 2012, 2023 е най-добрата година в кариерата ми. Много съм щастлив. Бахрейн, Монако, Канада, „Монца“ и Бразилия са петте ми най-добри състезания през сезона. Искам да обърна внимание на „Монца“, където завърших девети, въпреки че бях с най-бавната кола.

„Мисля, че започнахме сезона много силно, имахме учудващо конкурентен болид. Бяхме в позиция, в която не очаквахме да сме, срещу по-силни отбори като Мерцедес и Ферари. Може би в течение на сезона направихме крачка назад и не бяхме на нивото на най-добрите.

„Преди 12 месеца беше немислимо да сме на мястото, на което сме в момента. Ако някой ми беше казал това в Абу Даби преди година нямаше да му повярвам“, заяви испанецът пред медиите преди старта на уикенда за Гран При на Абу Даби.

Преди него Астън Мартин изостава с 11 точки от Макларън в битката за четвъртото място в конструкторския шампион, след голямото си отстъпление във втората половина на сезона. В същото време Макларън демонстрира сериозен прогрес и едва ли Астън Мартин ще може да заличи това си изоставане на „Яс Марина“, където отново се очаква Макларън да бъдат много близо до Ред Бул.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Сподели