Искри: Германският президент и Ердоган се захапаха насред Европа

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер подчерта правото на Израел на съществуване и самоотбрана по време на разговори в Берлин с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Поради последните изявления от Турция относно конфликта в Близкия изток, президентът Франк-Валтер Щайнмайер изясни позицията на Германия“, написа говорител на германското президентство в X.

Щайнмайер изтъкна „правото на Израел да съществува, както и правото му да се защитава“, каза още говорителят.

Ердоган от своя страна порица Израел за военната кампания в Ивицата Газа, заявявайки, че атаките срещу деца и болници нямат място в еврейската свещена книга.

„Стрелянето по болници или убиването на деца не съществува в Тората, не трябва да бъде правено“, каза Ердоган.

Според него Израел трябва незабавно да спре военната си операция срещу бойците на „Хамас“ и да се съгласи на прекратяване на огъня.

„Президентът Ердоган заяви, че атаките на Израел срещу палестинските земи трябва да бъдат прекратени и че реакцията на целия свят срещу нарушенията на човешките права е важна“, се казва в изявление на турското президентство след срещата между двамата.

Все пак те са се договорили да си сътрудничат за постигането на примирие в Газа и доставяне на хуманитарна помощ в региона

Сподели