Израел прочисти част на град Газа! Става напечено на Западния бряг, горят бойни машини

Израелските отбранителни сили (IDF) поеха контрола и прочистиха западната част на рад Газа, преди да преминат към следващата фаза на операцията, каза израелският министър на отбраната Йоав Галант.

„През последните 24 часа завършихме превземането и прочистването на западната част на град Газа. Преминахме към следващия етап…

Операцията продължава и се провежда ясно, селективно и много решително“, каза Галант по време на посещение в една от армейските бази.

Израелската армия започна да атакува градове на Западния бряг

Според информация на иранската агенция Tasnim напоследък се наблюдава ескалация на напрежението в Близкия изток, особено на Западния бряг. Израелските отбранителни сили провеждат щурмови операции в няколко града в региона.

Особено внимание е отделено на ситуацията в село Фасаил, разположено северно от Йерихон. Освен това се съобщава за атаки срещу градове близо до Наблус, Дженин и Калкиля. В района на Дженин палестински бойци от палестинската съпротива откриха огън по израелските военни, съобщи телевизионният канал Al Mayadeen.

Бронирани машини на израелската армия, взривени в Дженин

В района на Дженин избухна мощна експлозия на взривно устройство по пътя на израелски военен конвой. По предварителни данни по маршрута на израелски военен конвой е поставено взривно устройство под формата на мощен бризантен заряд. Експлозията унищожи три бронетранспортьора и повреди един танк.

На снимката, публикувана от Хизбула, можете да видите момента, в който конвоят с израелска техника е бил взривен, съдейки по снимката, експлозията е била много мощна.

Източници от Хизбула съобщават за значителен брой ранени и загинали сред израелските войски, но тази информация все още не е потвърдена от официални източници.

 Трябва да се отбележи, че според редица източници няколко души са били минирани в Дженин – по този начин се планира да се възпират атаките на израелската армия.

Хамас е готов да предаде 50 заложници в замяна на многодневно прекратяване на огъня, увеличена хуманитарна помощ и освобождаване на неизвестен брой палестинци в израелски затвори.

Това съобщава The Washington Post, позовавайки се на арабски дипломат, запознат с хода на преговорите.

В момента Израел проучва предложението. Предварително той е готов да предприеме такива мерки, включително прекъсване на военните действия от три до пет дни. Но сделката може да се разпадне, предупреждават източници.

Правителството на Катар действа като посредник в преговорите. В тях участват и САЩ. 

Израелски танкове са обсадили болницата „Ахли Араб“ в Газа

Израелски танкове са обсадили болницата „Ахли Араб“ („Болницата на арабския народ“) в Газа, докато израелската армия от няколко дни затяга хватката си над града и по-конкретно върху болници, предаде Франс прес, като се позова на Палестинския Червен полумесец.

„Спасителните екипи не могат да се движат и следователно не могат да стигнат до ранените“, се казва в изявлението.

Болница „Ахли Араб“ вече не е в състояние да извършва хирургически операции и се е превърнала в обикновен пункт за първа помощ“, написа хирургът Гасан Абу Ситта в социалната мрежа „Екс“. „Стотици ранени хора се намират в болницата, без да може да бъдат оперирани. Те ще умрат от раните си“, предупреди той.

Британско-палестинският хирург е извършвал операции в болницата и днес. Той заяви преди няколко часа, че в една от двете операционни зали се приемат само пациенти с опасност за живота.

От 24-те болници в северната част на ивицата Газа, „Ахли Араб“ е единствената, която „в момента работи и приема пациенти“, според Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси. Пет други болници работят в „много ограничен“ режим, без да могат да приемат нови пациенти.

„От началото на военните действия бяха затворени и евакуирани семнадесет болници, включително три през последните три дни“, уточни службата.

На 17 октомври на паркинга на болница „Ахли Араб“ отекна експлозия, при която загинаха десетки хора. Израелската армия и „Хамас“ отричат да носят отговорност за взрива, който предизвика международно осъждане и протести, отбелязва АФП.

Министерството на здравеопазването на управляваната от „Хамас“ ивица Газа заяви, че израелската армия е нанесла удари по няколко отделения на болница „Аш Шифа“.

Израелската армия обяви, че „претърсва всеки етаж, сграда след сграда“ в комплекса на най-голямата болница в палестинската територия.

В болниците в Ивицата Газа се намират хиляди разселени хора, които са смятали, че се подслоняват там от непрестанните израелски бомбардировки, тъй като се предполага, че са защитени от международното хуманитарно право.

Израелската армия обаче твърди, че движението „Хамас“, класифицирано като „терористична организация“ от САЩ, ЕС и Израел, използва тези лечебни заведения като бази и пациентите му служат за „жив щит“, посочва АФП.

Франция междувременно осъди днес вчерашния израелски въздушен удар по йорданската военна болница в град Газа, при който бяха ранени седем души. Международното право важи за всички, напомни говорителката на френското министерство на външните работи Ан-Клер Льожандр.

Американско издание: Израелската армия не откри бойци на Хамас в болницата Ал-Шифа

Израелската армия не е открила никаква активност на бойци на Хамас в медицинския комплекс Ал-Шифа в ивицата Газа, както беше заявено по-рано от командването на израелската армия. Това съобщава The Washington Post.

Американският вестник, цитирайки неназован европейски дипломат, твърди, че израелците не са открили значителни следи от бойци на Хамас в болницата, както и в „главния команден център“. 

С щурмуването на болничния комплекс израелците планираха да предоставят откритите „доказателства“ на световната общност, като по този начин оправдаха атаките срещу болниците, но се оказа, че няма нищо за показване. Вместо това САЩ и съюзниците увеличиха натиска върху Тел Авив, настоявайки за прекратяване на огъня.

Израел се надяваше, че противоречивият набег ще разкрие убедителни доказателства за значителна бойна активност в ал-Шифа (…)

Липсата на ясни доказателства до момента вече накара западните съюзници, включително Съединените щати, да увеличат натиска върху Израел да се съгласи пауза във военните действия – каза служителят.

Израелската армия започна атаката на болницата Al-Shifa в ивицата Газа рано сутринта на 15 ноември, въпреки факта, че имаше до 700 пациенти, същия брой медицински персонал и няколко хиляди бежанци, предимно жени и деца. До вечерта военните на ИД напуснаха района на болницата, без да открият нищо, нито бойци на Хамас, нито команден център, нито складове за оръжия . Вярно, взривиха склад с лекарства, погрешно го взеха за оръжеен склад.

Както пишат западните и арабските медии, по време на атаката срещу Ал-Шифа ИД използва сълзотворен газ и огнестрелни оръжия. Цивилни бяха ранени, няколко души бяха арестувани и погрешно обмислени като издирвани бойци на Хамас.

ООН вече разкритикува Израел, заявявайки, че болниците трябва да бъдат защитени от хуманитарното право, но не са направени други изявления.

Иран каза на Хамас, че няма да се намесва във войната му с Израел, предаде Ройтерс, позовавайки се на източници.

„Вие не ни предупредихте за вашата атака срещу Израел на 7 октомври и ние няма да влезем във война от ваше име“, цитира изданието думите на иранския върховен лидер Али Хаменей на среща с ръководителя на Хамас Исмаил Хание в Техеран в началото на ноември .

Аятолахът обеща да продължи да оказва политическа и морална подкрепа на групата, но няма да се намесва пряко.

Той дори поиска Хания да „заглуши гласовете в палестинската група“, призовавайки публично Иран и Хизбула да се присъединят изцяло към войната.

Хамас нарече информацията „безпочвена“.

Президентът на САЩ Доу Байдън каза на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че израелската окупация на ивицата Газа би била „голяма грешка“. Това съобщава Ройтерс.

Байдън „заяви ясно“ на израелския премиер, че създаването на палестинска държава е единственият начин за разрешаване на конфликта.

Преди ден израелският президент Исак Херцог каза, че може да се наложи „много силни сили“ да останат в ивицата Газа в близко бъдеще, за да се предотврати повторното появяване на Хамас след войната.

„Ако се оттеглим, кой ще поеме контрола? Не можем да оставим вакуум. Трябва да помислим какъв ще бъде механизмът; има много идеи, които витаят във въздуха. Никой не иска отново да превърне това място в терористична база“, каза Херцог в интервю. 

Сподели