Оукланд Атлетикс се мести в Лас Вегас заради липса на разрешително за нов стадион

Собствениците на отборите в Мейджър лийг бейзбол (МЛБ) гласуваха единодушно отборът на Оукланд Атлетикс да се премести в Лас Вегас.

За преместването трябваше да гласуват три четвърти от собствениците, но сред тях се оказа, че няма никакво инакомислие и всички подкрепиха идеята по време на срещата в Арлингтън.

През последните повече от 20 години отборът на Оукланд Атлетикс опитва да получи разрешително за построяване на нов стадион вместо морално остарелия „Оукланд Колизеум“. Такова обаче не бе дадено и собственикът на тима Джон Фишър трябваше да потърси алтернативен изход.

Атлетикс играят в Оукланд от 1968 година насам, когато се преместиха от Канзас Сити. За последните 56 години „А-тата“ спечелиха четири титли.

Днешното решение на собствениците все още не означава на сто процента сигурно премествена на бейзболния клуб в Лас Вегас, тъй като „хазартната столица“ на САЩ също има свои проблеми. В момента местната община е съдена от Учителския синдикат в щата Невада заради решението си да отпусне 380 милиона долара за строежа на стадион „Олджайънт“, който е дом на тима по американски футбол Лас Вегас Рейдърс. По ирония на съдбата Рейдърс също се преместиха във Вегас от Оукланд през 2020 година.

Новият бейзболен стадион в Лас Вегас трябва да бъде готов през 2028 година, което може да се окаже друга пречка през плановете на Атлетикс. Тимът има лиценз да ползва стадиона в Оукланд и през 2024 година, но засега няма такъв за 2025, 2026 и 2027 година.

През завършилия наскоро сезон 2023 Оукланд записа 50 победи и 112 загуби и бе най-слабият от всички 30 отбора в МЛБ.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Сподели