ФИА отчете интерес на нови производители към WRC

Има “положителен интерес” от страна на няколко автомобилни производители към Световния рали шампионат (WRC), а някои от тях вече са се включили в техническите дискусии относно новите технически правила на WRC. Това обяви рали директорът на ФИА Андрю Титли, който припомни, че в момента федерацията работи по новия пакет технически правила за Rally1 автомобилите, които ще влязат в сила за сезон 2027, но ще бъдат представени още през 2024 година.

Очаква се, че 80% от философията и елементите на сегашните Rally1 автомобили да останат непроменени, включително и хибридната система, която осигурява допълнителна мощност.

Но ФИА се опитва да промени един много важен фактор при Rally1 автомобилите – те са изключително скъпи и федерацията трябва да намери начин да намали цените им, както и да намали разходите на участниците в WRC. От ФИА вече признаха, че сегашните коли са много скъпи и намаляването на цените им е приоритет.

Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем вече обяви, че най-вероятно в WRC ще се завърне Субару, при това с помощта на Тойота, като от Тойота заявиха, че ще помогнат с каквото е необходимо. Но за сезон 2027 се очаква още един автомобилен производител в WRC, като първоначално се спекулираше, че става въпрос за компания от Китай, но може да се окаже и някоя от марките на гиганта Стелантис.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Сподели