Магия: Ето защо числото “седем“ носи късмет

Чудили ли сте се някога защо някои хора вярват в щастливите числа? Късметът до голяма степен е мистериозен и неконтролируем феномен, често свързван със суеверие или ритуал. Въпреки че може да изглежда странно да се приписва късмет на просто число, числото седем отдавна се смята за щастливо в целия свят.

В различните култури числото седем се смята за символ на късмет. В Китай то представлява хармония между елементите, докато индийската астрология го свързва с мистика и духовност, пише Grunge. 

Числото седем също се споменава много пъти в Библията, от създаването на света за седем дни до Исус, извършващ седем чудеса в събота. Индуизмът описва седем стъпки по пътя към просветлението и дори има интересни факти като седем цвята в спектъра на видимата светлина и седем уникални тона в диатоничната музикална гама.

Но защо числото се смята за щастливо? Вярата в щастливите числа може да бъде свързана с историческо, текстово и културно значение. Един пример е гръцкият мит за съзвездието Плеяди, известен като „седемте сестри“, който датира от хиляди години. 

Начален Бонус до 1500 лв. за Онлайн Казино Игри от efbet!

Такива истории съществуват в индианската, азиатската и африканската култура, което предполага общ произход на този мит преди около 100 000 години.

Човешката склонност да намира смислени връзки, дори в привидно несвързани неща, е известна като апофения. Някои може да възразят, че вярата на хората в щастливото число седем е вдъхновила историите и асоциациите, а не обратното.

От научна гледна точка вероятният късмет на числото седем може да има по-рационално обяснение. Математиката и неврологията могат да играят роля.

Изследванията показват, че хората са склонни да срещат границата на когнитивното броене от „седем“ по време на визуално възприятие на обекти, което е свързано с нашата способност да броим устно.

Психолозите също излязоха с концепцията за „седем плюс или минус две“ като броя на елементите, които нашата работна памет може да побере. Това неврологично ограничение може да повлияе на нашите истории и вярвания.

Освен това естественият свят е допринесъл за значението на числото седем. Например древните вавилонци са гледали към седемте видни небесни тела в небето, включително Слънцето, Луната и пет видими планети, за да създадат седемдневната седмица, която използваме и днес. 

Тази връзка между небесните обекти и отчитането на времето е помогнала да се запази значението на числото седем в продължение на хиляди години.

В заключение, въпреки че късметът остава донякъде мистична концепция, вярата в числото седем като щастливо число има дълбоки исторически и културни корени. От научна гледна точка нашите когнитивни и неврологични ограничения също могат да повлияят на това вярване.

Независимо дали смятате седем за щастливо число или не, интересно е да видим как едно просто число може да има такова последователно значение по целия свят.

Сподели