Маркес се доближи до рекорда на „Сепанг“ във втората тренировка

Алекс Маркес се доближи на по-малко от десета от абсолютния рекорд на пистата „Сепанг“ по време на втората тренировка преди тазгодишното издание на Гран При на Малайзия в MotoGP.

Пилотът на Грезини Дукати успя да запише 1:57.823 в хода на втората подготвителна сесия. Това постижение на испанеца е със само 0.033 секунди по-слабо от рекорда на Хорхе Мартин, поставен в квалификацията преди 12 месеца.

Днес пилотът на Прамак Дукати оглави първата тренировка, след което бе победен от Маркес във втората. В нея той бе с 0.174 по-бавен от пилота на Грезини, а двамата бяха единствените, които слязоха под 1:58 днес.

Трети и четвърти във втората тренировка на „Сепанг“ се класираха пилотите на КТМ Джак Милър и Брад Биндър, а петицата оформи Маверик Винялес с Априлия. В топ 10 влязоха още Лука Марини, Фабио Куартараро, Фанческо Баная, Марко Бедзеки и Йоан Зарко, които си гарантираха директно участие във втората фаза на квалификацията утре.

Първи извън тази група остана Франко Морбидели, който бе с 0.084 по-бавен от Зарко в битката за последното място в Q2. Така пилотът на Ямаха ще трябва да мине през първите 15 минути на сесията за място, където компания ще му правят Енеа Бастианини, Аугусто Фернандес, Фабио Ди Джанантонио, Марк Маркес, Жоан Мир, Пол Еспаргаро, Раул Фернандес, Мигел Оливейра, Алейш Еспаргаро, Такааки Накагами, участващият с „уайлд кард“ Алваро Баутиста и заместникът на Алекс Ринс в LCR Хонда Икер Лекуона. Както винаги само най-бързите двама от тях ще получат правото да се включат в битката за местата на първите четири редици на стартовата решетка.

След като в първата тренировка по-рано днес имаше само едно падане, дело на Алейш Еспаргаро, във втората броят на катастрофите стигна четири. От тези четири падания цели три бяха дело на Алейш Еспаргаро, които падна в завои 1, 5 и 9, а по-ранното му падане бе в последната крива.

Освен него на земята се озова още и Раул Фернандес от RNF Априлия, който падна на деветия завой в самия край на сесията.

Уикендът за Гран При на Малайзия, 18-ти кръг за сезон 2023 в MotoGP, продължава утре в 4:10 часа сутринта с третата тренировка. Тя ще бъде с продължителност от половин час, а само 10 минути след нейния край ще стартира и квалификацията, която ще определи реда за стартиране за спринта и основното състезание на „Сепанг“.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Сподели